Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz liderliğindeki bir grup, ildeki hububat ekili alanların kuraklıktan etkilenip etkilenmediğini kontrol etmek amacıyla incelemelerde bulundu.

 İl Müdürü Yılmaz, Kırıkkale'de tarım alanlarının büyük çoğunluğunun tarla bitkileriyle kaplı olduğunu, arpa, buğday, nohut, ayçiçeği ve yem bitkilerinin en sık ekilenler arasında yer aldığını belirtti. Ayrıca, il genelindeki yağışların az ve dengesiz olması nedeniyle bu yıl verim kayıplarının takip edileceği uyarısını yaptı, ancak son yağışların hububat ekili alanları toparladığını ve hali hazırda boylanma haricinde bir sorun olmadığını dile getirdi.

Herhangi bir doğal afetin olmaması ve şartların böyle devam etmesi durumunda beklentiler karşılanacak.

Çiftçi elindeki buğdayı satsın mı? 15 Ekim’de ithalat yasağı kalkarsa fiyatlar düşer mi? Çiftçi elindeki buğdayı satsın mı? 15 Ekim’de ithalat yasağı kalkarsa fiyatlar düşer mi?

Yılmaz, Nisan ve Mayıs yağışlarının verim ve kalite açısından önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, 2023 yılı tahmini üretim sezonunda buğday için 1 milyon 100 bin dekar alanda ortalama 250-300 kg/da verim ile 280-290 bin ton üretim, arpa için ise 650 bin dekar alanda ortalama 300-350 kg/da verim ile 200 bin ton üretim öngördüklerini açıkladı. İl Müdürü Yılmaz, herhangi bir doğal afetin olmaması ve şartların böyle devam etmesi durumunda beklentilerin karşılanacağını ifade etti.

Müdürlük kuraklıkla ilgili çalışmalarada aktif katılım sağlıyor

Bunların yanı sıra su sorununada dikkat çeken Tarım ve Orman Mğdğrğ  Sırrı Yılmaz Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal kuraklıkla mücadele strateji ve eylem planı doğrultusunda Kırıkkale'de "Tasarruflu Su Kullanımı Konferansı" düzenledigini aktardı. Konferansın devam edeceğini belirten yetkililer, eğitim, yayım ve araştırma hizmetlerinin bütünlüğü dikkate alınarak üniversiteler ve araştırma kuruluşlarıyla etkili bir şekilde çalışmaların yapılacağını söyledi. Çiftçilere sağlanan destekler arasında modern sulama sistemleri, yenilenebilir enerji kaynakları ve tasarruflu sulama sistemleri yer alıyor. Su hasadı yöntemlerini tanıtmak ve yaygınlaştırmak için eğitim ve yayım çalışmaları da devam ediyor. Ayrıca, su tüketimi az olan ve kuraklığa nispeten dayanıklı bölgeye uygun çeşitlerin yetiştirilmesi teşvik edilerek demonstrasyon çalışmaları yapıldı ve sonuçları çiftçilerle paylaşılacak.