Romanya'dan ithal edilen besilik hayvanlarda üreticinin mağduriyeti devam ediyor. Bu yıl Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından Romanya'dan ithal edilen ve Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği üyelerine dağıtılan 17 bin besilik hayvanın bin 250'si hastalıklardan dolayı yetiştiricinin işletmesinde ölmüştü. Ölen hayvan sayısının fazla olması üreticiyi ciddi anlamda mağdur etmişti. Bunun üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, iki ay önce yetiştiricinin mağduriyetinin giderileceğini belirterek, ölen hayvanların yerine canlıların verileceğini açıklamıştı. Çelik, zararın da ithalatçı firma tarafından karşılanacağını dile getirmişti.

İKİ AY GEÇTİ SES SEDA YOK!

Ancak iki ay geçmesine rağmen hala üreticiye hiçbir hayvan teslim edilmedi. Sürenin uzaması da üreticiyi tedirgin ediyor. Et ve Süt Kurumu'na canlı hayvanların akıbetini soran üreticiye, 'hayvan seçimindeyiz' cevabının dışında bir açıklamada bulunulmuyor. Üreticiye, konuyla ilgili sağlıklı bir bilginin verilmemesi, üreticide 'zararımız karşılanmayacak mı?' endişesine neden oldu.

ROMANYA'DAN 'TARTIŞMALI İTHALAT'

Bilindiği üzere Romanya'dan yapılan besilik hayvan ithalatında ciddi iddialar gündeme gelmişti. Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilerek, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği'ne teslim edilen besilik hayvanlarda ciddi ölümlerin yaşanması bu ithalatı yapan firmaları ve Et ve Süt Kurumu'nda gözlemci olarak giden veteriner hekimleri tartışmalı hale getirmişti. Ölüm oranlarının yüksek olmasının yanında ithal edilen hayvanların kalitesi de ciddi anlamda tartışılmıştı.

TAREKS'İN 649 BESİLİĞİ TELEF OLDU

BALTIC TURGİ tarafından ithal edilerek Tarım Kredi Kooperatifleri'nin iştiraki olan TAREKS Hayvancılık A.Ş'ye teslim edilen 5 bin besilik hayvanın 80 tanesi doğrudan ölürken, 569 tanesi ise mundar olmaması için kesilmek zorunda kalmıştı.

12 BİN HAYVANIN 1250 ÖLDÜ!

AGRO SMS firması tarafından yine Romanya'dan ithal edilerek Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği üyelerine teslim edilen 12 bin hayvandan da bin 250'si, hayvanlar üreticiye dağıtıldıktan kısa bir süre sonra ölmüştü. Her iki firmanın ithal ettiği besilik hayvanların ırkı ve kalitesi de soru işaretlerine neden olmuştu.

TAREKS'İN ZARARI BİLİNMİYOR!

TAREKS Hayvancılık A.Ş'ye teslim edilen hayvanlarda yaşanan ölümlerden dolayı kurumun uğradığı zarar firmalar tarafından karşılanmazken, Bakan Çelik, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği üyelerinin yaşadıkları kayıpların ise karşılanacağını açıklamıştı.

KAYNAK: SADETTİN İNAN / MİLLİ GAZETE