CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e verdiği soru önergesinde, "Türkiye küçükbaş hayvan varlığı ve dolayısıyla küçükbaş ürünleri üretimindeki düşüşün nedenleri nelerdir? Bu düşüşü engellemek için yapılan çalışmalar nelerdir?" dedi.

Gaytancıoğlu, Bakan Çelik'ten şu soruların cevabını istedi:

Türkiye'deki koyun ve keçi ırklarının genelde verim düzeyleri düşük ırklar olduğu görülmektedir. Günümüzde küçükbaş hayvan yetiştiricileri kaliteli damızlık hayvan bulmakta zorlanmaktadırlar. Bu konuda bakanlığınız yapmış olduğu çalışmalar nelerdir?

Küçükbaş hayvan yetiştiricilerine verilen destekler rakamsal olarak artırılmasına karşın büyükbaş hayvancılık desteklerine göre düşük kalmıştır. Küçükbaş hayvan yetiştiricilerine verilen desteği yeterli görüyor musunuz? Destekleri girdi maliyetleri dikkate alınarak gözden geçirilmeyi düşünüyor musunuz?

Küçükbaş hayvan üretiminde sıkça rastlanan erken kuzu kesimini önlemek amacıyla yaptığınız bir çalışmanız var mıdır?

Ülkemizde maalesef 12 aya yayılacak şekilde koyun ve keçi eti arz edilememektedir. Koyun ve keçi eti arzının dengeli olması açısından yaptığınız bir çalışma var mıdır?

Özellikle sınır bölgelerinde sınırdan kontrolsüz ve kaçak hayvan girişleri yerli yetiştiricilerin rekabet şansını düşürmektedir. Bu durumu önlemek adına yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Özellikle son yıllarda küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yoğun olduğu bölgelerde Küçükbaş Turizminin yapılabileceği görülmektedir. Bu bölgelerde koyunculuk kültürü ile ilgili araştırmalar yapılmakta mıdır? Küçükbaş hayvancılık kültürün coğrafyaya, toplumsal yaşama ve el sanatlarına olan etkileri ve yansımaları ile ilgili çalışmalar yapılmakta ve şenlikler düzenlenmekte midir?