Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2017 yılında çiftçilere 12,8 milyar Türk Lirası tarımsal destek verileceğini açıkladı. Çelik, “2003-2016 döneminde 20,7 milyar TL'si hayvancılık desteği olmak üzere, çiftçilerimize, üreticilerimize verdiğimiz nakit hibe destek miktarı 90 milyar TL'ye ulaşmıştır" dedi. Çelik, TİGEM vasıtasıyla son 15 yılda 51 bin baş damızlık sığır üretimi gerçekleştiğini belirterek 2017'de de 3 bin baş damızlık üretiminin hedeflendiğini kaydetti.

Güvenilir gıda tüketimi ve sağlıklı beslenmesi amacıyla 2016'nın ilk 9 ayında 661 bin denetim gerçekleştirildiğini açıklayan Bakan Çelik, “Bu ülkenin geleceği olan çocuklarımızın sağlıklı beslenmeleri için okul, kantin, yemekhane gibi ortamlarda sadece 2015-2016 eğitim öğretim döneminde 31 bin 765 denetim gerçekleştirdik, 221 işletmeye yaptırım uyguladık. 2012-2016 yılları arasında sağlığa zararlı gıda üreten, taklit ya da tağşiş yapan 586 firmanın 1.173 farklı parti ürününü kamuoyuna ifşa ettik" diye konuştu.


TARIM ARAZİLERİ KİRAYA VERİLECEK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığı'nın sunuşunu gerçekleştirdi. Sınırları belirlenmiş 184 ovanın SİT alanı ilan edilerek, bu alanların amaç dışı kullanımına izin verilmeyeceğini aktaran Çelik, 136 ovanın sınırlarının kesinleştiği ve Bakanlar Kurulu kararının çıkma aşamasında olduğunu kaydetti. Tarım Bakanlığı, 2023 yılına kadar 7 milyon hektar arazinin toplulaştırmasını tamamlamayı hedefliyor. Ayrıca mülkiyet sorunu, göç, çiftçilikten vazgeçme gibi sebeplerle kullanılmayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması için kiraya verilmesi de sağlanacak. Meralarda ıslah edilme etmeleri şartıyla hayvancılık yapmak isteyenlere tahsis edilecek. Nadas alanlarının azaltılması ve üretime kazandırılması için de yem bitkisi ekimi teşvik edilecek.

YERLİ VE MİLLİ TAVUK 2017'DE PİYASAYA İNİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, 2018 yılında sertifikalı tohum kullanım zorunluluğu kararı alındığını belirterek, “Özel sektörle birlikte sertifikalı tohum temini için 2017 yılında çalışmalar yoğunlaştırılacaktır. Beyaz ette, etçil anaç tavuk için ana-baba hatlarında dışa bağımlı durumda iken, bu alanda yürüttüğümüz çalışmalarda son safhaya geldik. 2017'de ilk yerli anaç tavuğumuzu piyasaya süreceğiz. Böylece tamamen yerli ve milli üretime geçmiş olacağız" dedi.

HAYVAN HIRSIZLIĞINA SİGORTA YOLDA

Üreticileri tüm doğal afetlere karşı güvence altına alan TARSİM ile son 10 yıl içinde 7,2 milyon adet poliçe düzenlendiğini ifade eden Bakan Çelik, “91 milyar TL değerinde tarımsal varlık sigortalanmış, 2,6 milyar TL prim desteği ve 2,9 milyar TL hasar tazminatı ödenmiştir. 2017 yılında TARSİM kapsamını genişletiyoruz. 81 ilin 81 ilçesinde buğday ürününde kuraklık verim sigortasına geçilecektir. Meyvecilikte ürünün yanında ağaçlar da sigorta kapsamına alınacaktır. Hayvan hayat sigortalarında hırsızlık riski teminat altına alınacaktır.

ETTE YERLİ ÜRETİM

Et konusunda sorunlar yaşandığını aktaran Bakan Çelik, “1 milyon 150 bin ton et üretiyor olmamıza rağmen 1 milyon 300 bin ton et tüketiyoruz. Bu ihtiyacımızı karşılamak için yaklaşık 500 bin hayvan ithal ediyoruz. Diğer yandan ise her yıl 400 bin buzağımız çeşitli nedenlerle ölüyor. Bu çelişkili durumu ortadan kaldırmak için 4 aylık ve aşıları tamamlanmış her buzağı için 750 TL'ye kadar destek vereceğiz. Bunun yanında, artan kırmızı et talebini yerli üretimimizle karşılamak, hayvancılıkta kendimize yeter hale gelmek, süt üretiminde sürdürülebilirliği sağlayarak ihracat odaklı büyümek için Milli Tarım Projesi'nin ikinci ayağını oluşturan Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modeli'ni hayata geçiriyoruz" şeklinde konuştu.