Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, dünyanın ve Türkiye’nin gündeminde olan koronavirüsle ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi. Koronavirüs başta olmak üzere ortaya çıkan hastalıkların daha çok hayvan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Eroğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı bünyesinde yeni bir yapılanmanın zorunlu hale geldiğini kaydetti. 

Sağlık Bakanlığında acilen Veteriner Halk Sağlığı Başkanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nda da Veteriner İşleri Genel Müdürlüğünün oluşturulmasının kaçınılmaz hale geldiğini vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti: 

“Yeni ve yeniden ortaya çıkan hastalıkların daha çok hayvan kaynaklı olduğu görülmektedir. Yaban hayatında yapılan araştırmalar arttıkça elde edilecek veriler ile ileride olası insan ve hayvan salgınlarına neden olabilecek virüslerin erken tespiti sağlanabilecektir. 

Ülkemizde veteriner hekimler tarafından Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüleri’nde hayvanlar için viral ve bakteriyel aşılar üretilmekte, yapılan çalışmalar uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirilmektedir. 

Hayvanlarda tespit edilen bu yeni virüsün bulunmasında veteriner hekimlerin çok büyük katkıları bulunduğundan tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tecrübelerine ihtiyaç bulunmaktadır.

İleride ülkemizde ve dünyada ortaya çıkacak zoonotik hastalıkların yayılımının erken safhada önlenmesi, gerekli hazırlıkların önceden ve hızlı bir şekilde yapılması için beşeri tıp hekimleri ve veteriner hekimlerin içinde olduğu bir yapının oluşturulmasına ihtiyaç olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. 

Başarılı ve hedeflenen “Tek Sağlık” uygulamaları için, gerek Sağlık Bakanlığı gerekse Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yeni bir yapılanma zorunlu hale gelmiştir. 

Bunun için Sağlık Bakanlığında acilen Veteriner Halk Sağlığı Başkanlığı kurulmalıdır. Sağlık bilimleri alanında yüksek lisans diploması ile mezun olan veteriner hekimlerin modern dünyada olduğu gibi istihdam edilmeleri zoonoz karakterli salgınların takibi, kontrol ve önlenmesinde oldukça önemlidir.  

Hayvan sağlığı, Hayvan Refahı, Veteriner Halk Sağlığı, Çevre Sağlığı, Gıda Güvenliği, Sınır Aşan Hastalıklar ve Biyogüvenlik gibi konularda etkin, yetki ve sorumluluk kargaşası yaşanmayan, bütüncül, motivasyonu yüksek gelişmiş ülkelerde olduğu gibi uluslararası sözleşmelere, kurallara ve kabullere uygun Veteriner Hekimlik Otoritesinin yani Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü’nün Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde oluşturulması kaçınılmaz hale gelmiştir. 

Ayrıca Büyükşehir belediyelerinde Veteriner işleri Daire Başkanlıkları, diğer İllerde Veteriner İşleri Müdürlüklerinin ihdas edilmesi gerekmektedir."