Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sürekli kuruluşu olan Yüksek Komiserler Kurulu, Bakanlığın üst düzey bürokratları için 'çift maaş' alma yeri olarak kullanılırken, Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğüne ise yönetmeliğe aykırı bir atamanın yapıldığı ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığında son dönemde kanunsuz atamaların sıradanlaşması dikkat çekiyor. 

YÖNETMELİK FAKIBABA DÖNEMİNDE DEĞİŞTİRİLDİ 

6132 sayılı At Yarışları Kanununa dayalı çıkarılan At Yarışları Yönetmeliği, Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Bakanlığı döneminde değiştirildi. Buna göre Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğüne atanacak kişide daha öncesinde veteriner hekim şartı aranmazken, 2018 yılında yapılan değişiklikle bu göreve atanacak personelle ilgili olarak özellikle veteriner hekim şartı getirildi.  

YÖNETMELİĞE AYKIRI ATAMAYA HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ OLUMLU GÖRÜŞ VERMİŞ!

Ancak geçtiğimiz yıl Aralık ayında yapılan atamada yönetmeliğin bu şartına uyulmayarak, veteriner hekim yerine Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun danışmanı ziraat mühendisi zooteknist Murat Birol Kayim atandı. Yönetmeliğe aykırı atamanın da Bakanlık hukuk müşavirliğinden alınan görüş doğrultusunda yapılması ise dikkat çekti. 

PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DE KANUNSUZ BİR ATAMAYA İMZA ATMIŞTI!

Bilindiği üzere görevden alınan eski Personel Genel Müdürü Kamil Tabak döneminde de Bakanlığın en stratejik birimlerinden olan Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığına kanunlara aykırı olarak Ecmel Ercan’ın atandığı ortaya çıkmıştı. Söz konusu kanunsuz atamanın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılması ise büyük bir skandalı gündeme getirmişti. Skandalın ortaya çıkması üzerine Ecmel Ercan görevden alınmıştı. 

AT YARIŞLARI YÖNETMELİĞİNİN İLGİLİ MADDESİ 

2011 yılında yayınlanan At Yarışları Yönetmeliği'nde Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğüyle ilgili söz konusu 6'ncı madde şöyle:

Madde 6 (1) Yüksek Komiserler Kuruluna bağlı, tercihen at yetiştirme ve ıslahı, at yarışları ve yarış mevzuatı konularında bilgi ve tecrübe sahibi, üniversite mezunu ve Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğü unvanı verilen bir kişinin yönetiminde, yeterli sayıda personelden oluşan bir Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğü bulunur. 

23 Haziran 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanan 'At Yarışları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te ise söz konusu 6'ncı maddenin birinci fıkrasının birinci cümlesi şu şekilde değiştirildi: 

“Yüksek Komiserler Kuruluna bağlı, at yetiştirme ve ıslahı, at yarışları ve yarış mevzuatı konularında bilgi ve tecrübe sahibi, tercihen atçılık konusunda doktora yapmış ve Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörü unvanı verilen bir Veteriner Hekimin yönetiminde, yeterli sayıda personelden oluşan bir Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğü bulunur.”