Saadet Partisi, TBMM içinde ve dışında yaptığı çalışmalarla vatandaşların sorunlarını gündeme getirmeye devam ediyor. Saadet Partisi Gençlik Kolları Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Karadeniz Bölgesi’nin önemli geçim kaynakları arasında yer alan fındık ve çayı TBMM gündemine getirdi. Dünya üretiminin yüzde 70’ini ülkemizin karşıladığı ve hasadına günler kalan fındık fiyatı ve rekoltesinin açıklanması beklenirken Karaduman, fındıkta yaşanan sorunları Bakan Pakdemirli’ye sordu.

9 SORU DA FINDIK

Karaduman, fındıkla ilgili verdiği soru önergelerinde şu 9 sorunun cevaplandırmasını istedi. “Üretilen fındığın ne kadarı devlet eliyle satın alınmaktadır? Fındık üreticisinin mağdur edilmemesi maksadıyla fındık satın alım kotasının, üreticinin tüm ürününü kapsayacak şekilde artırılmamasının nedeni nedir? Yıllık fındık alım kotasının artırılması planlanmakta mıdır? Dünyada fındık tüketiminin tamamına yakın kısmı Avrupa Birliği ve diğer Avrupa ülkeleri tarafından gerçekleştirilmekte ve büyük ölçüde çikolata ve şekerleme sanayinde hammadde olarak kullanılmaktadır. Fındık üretiminde etkili olan ülkemizin fındık fiyatlarının belirlenmesi konusunda etkin olmama nedeni nedir? Fiyat belirlemede ülkemizin etkin olması için bir çalışma yürütülmekte midir? Fındık satın alma konusunda bazı firmaların piyasada tekelleştiği iddiaları doğru mudur? Piyasanın denetimi adına Bakanlığınızca alınan tedbirler nelerdir? Sertifikalı, kaliteli üretim yapılması ve ürün çeşitliliği için bir çalışma yürütülmekte midir? Fındık üretiminde üretim planlaması yapılmakta mıdır? İyi tarım ve organik tarım uygulamalarının fındık üretiminde yaygınlaştırılmasının teşvik edilmesi için bir çalışma yürütülmekte midir? Ürün tesliminde yaşanan olumsuzlukların giderilmesiyle ilgili ürün mezat salonlarının tesis edilmesi için bir çalışma yürütülmekte midir?” sorularını yönlendirdi.

ÇAY ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLMEKTEDİR

Çay üretimi ile ilgili de Karaduman, 3092 sayılı Çay Kanunu ile ilgili cevaplandırılması üzere şu soruları yönlendirdi. “Söz konusu yasa, ülkemizdeki çay üreticileri, çay alıcıları ve çay üretiminin ihtiyaçlarını karşılamakta mıdır? Çay üretimi, müstahsil ve üretici sorunlarını kapsayacak bir yasa hazırlığı mevcut mudur? Çay üretiminin üretilen bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınması açısından taşıdığı önem dikkate alınarak Çaykur’un yıllık çay alım kotasının, üreticinin tüm ürününü kapsayacak şekilde artırılmama nedeni nedir? Çaykur’un yıllık çay alım kotasının artırılması planlanmakta mıdır? Çaykur tarafından alımı yapılmayan çayların özel sektör tarafından fiyatlandırılması sebebiyle çay üreticisi mağdur edilmektedir. Söz konusu mağduriyetin önlenmesi amacıyla herhangi bir çalışma planlanmakta mıdır? Çay üreticileri, gıda ve gümrük denetimlerinin yeterli olmaması yüzünden piyasaya sürülen kaçak çay ve boyalı/sahte çayların düşük fiyattan satılması nedeniyle mağdur olmaktadır. Konuyla ilgili Bakanlığınızca ilave tedbirler alınacak mıdır?” diye sordu.