Kayseri'de Kırmızı Et Üreticileri Birliğinin Salı günü yapılacak seçim heyecanı, yerel seçimlerin önüne geçti. İki adayın yarışacağı seçimlerde, besiciler tamamen bu seçimlere kitlenmiş durumda. Adaylar köy köy gezerek besicilere projelerini anlatarak, kendilerine destek istiyorlar.

Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği'nin mevcut Başkan Yardımcısı ve Birliğin Salı günü yapılacak olan seçimlerinde Başkanlığa adaylığını açıklayan Ercan Aras, Avrupa'da ırk hayvancılığının geliştiğini Türkiye'de ise bu konuda somut bir adım atılmadığını söyledi.

Kayseri'de katıldığı bir televizyon programında ırk hayvancılığın önemini anlatan Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkan adayı Ercan Aras, Türkiye'de ortalama hayvan kilosunun 250 ile 270 kg arasında olduğunu ancak bu rakamın Avrupa'da 450 ile 500 kg arasında değiştiğini söyledi. Bu aradaki farkın ırk hayvancılığından kaynaklandığını söyleyen Aras, “Aynı sürede Türkiye'deki bir üretici 200 hayvan, Avrupa'daki bir üreticide 100 hayvanı beslemeye başlasın. Aynı yemi yedirsin ve aynı sürede kestirsin. Avrupa'daki üretici her bir hayvandan 200 kg daha fazla et alır, bu da hayvan başı 6 bin lira, 100 hayvanda ise 600 bin lira demek."

Avrupa'da hayvancılıkta marka ırklar geliştirilirken, Türkiye'de ise bu konuda bugüne kadar somut bir adım atılmadığını dile getiren Aras, “Bundan 15 yıl önce Sami bey zamanında Konya'da bu konuda müjde verilmişti. Sevinmiştik ama bir sonuç çıkmadı" eleştirisinde bulundu.

KAYSERİ'NİN GÜNDEMİNDE BİRLİK SEÇİMLERİ VAR

Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği'nin seçimlerinde mevcut Başkan Mehmet Ökçe ile Başkan Yardımcısı Ercan Aras ayrı ayrı liste çıkaracak. Başkan adayı Ercan Aras, “Kayseri'de bugünlerde yerel seçimlerden ziyade birlik seçimleri konuşuluyor" diyerek, Salı günü yapılacak seçimlerin önemine işaret etti.

Sucuk ve pastırmasıyla bilinen Kayseri'de hayvancılığın son yıllarda eski canlılığını kaybettiğine dikkat çeken Aras, yerel yönetim ve siyasilerden hiçbir destek göremediklerini ifade etti. Bütün zorluklara rağmen üreticinin ayakta kalarak üretimini sürdürmek istediğini kaydeden Aras, üreticinin sorunlarına ve Kayseri'deki hayvancılığı canlandırmak için Birlik Başkanlığına aday olduğunu açıkladı.

Kayseri'nin TKDK desteklerinden yararlanmadığını ve ilde Et ve Süt Kurumu'nun bulunmadığını dile getiren Aras, “Son yıllarda hükümetin vermiş olduğu hayvancılık desteklerinden Kayseri olması gerektiği şekliyle yararlanmadı. Bu durum Kayseri'nin hayvancılığına zarar verdi" dedi.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ NÖBETÇİ KESİMHANE SİSTEMİNİ KURACAĞIZ

Kayseri'de acilen besi bölgesinin ve hayvan borsasının kurulması gerektiğini ifade eden Aras, bununla ilgili projeleri hazırladıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Bütün kesimhaneleri ve kantarları denetleyeceğiz. Kayseri'de ilk kez bir uygulama başlatacağız. Gece ahırda acilen kesilmesi gereken hayvanları oluşturacağımız nöbetçi kesimhane ile kesimhanede kestirilecek. Üreticimiz bu durumdan çok mağdur oluyor. Hayvanı acil kestirmesi gerektiği için üçte bir fiyatına satmak zorunda kalıyor. Ancak bu sistemi kurduğumuzda değeri neyse onu alacak. Bunun yanında üreticilerimize Birlik bünyesinde ücretsiz veterinerlik hizmeti verilecek. Üreticimizin en önemli sorunlarından birisi de küspe problemi. Bu sorunun da çözülmesi için gerekli çalışmaları yapacağız. Yem fiyatları ise ciddi bir sorumuz. Üreticinin girdi maliyetlerini düşürecek çalışmalar içinde olacağız"

Aras, seçilmesi durumunda Kayserili besicinin sorunlarını Türkiye gündemine taşıyacaklarını da belirterek, "Kayserili üreticimizi ezdirmeyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

TARIMDANHABER