TARIMDAN HABER ÖZEL 

Avrupa’dan ve Brezilya’dan yapılan besilik hayvan ithalatı durmak bilmiyor. Türkiye’nin önde gelen et firmasının Brezilya’dan yaptığı 10 bin başlık besilik hayvan ithalatının yankıları devam ederken, aynı tarihlerde Macaristan’dan onlarca yabancı plikalı TIR’la Türkiye’ye hayvan girişinin yaşandığı ortaya çıktı. 

HAYVANCILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 25 EKİM'DE KAPANDIĞINI DUYURMUŞTU 

Hayvancılık Genel Müdürlüğü 25 Ekim 2019 tarihinde yayınladığı basın duyurusunda, 26 Ekim 2019 tarihinden itibaren besilik sığır ithalatı için başvurunun kabul edilmeyeceğini duyurmuştu. Yapılan basın duyurusunda şunlar kaydedilmişti: 
Ülkemiz hayvancılığının sürdürülebilirliği, arz ve talebin dengelenmesi amacıyla yıl içerisinde bir program dahilinde talimat ve şartnameye uygun olarak besilik sığır ithalatı yapılmaktadır. Besilik sığır ithalatı uygulama talimatı ve teknik şartnamesinde düzenleme çalışmaları yapılacağından 26.10.2019 tarihinden itibaren başvuru kabul edilmeyecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”

KONTROL BELGESİ VERİLMİYOR ANCAK İTHALAT DURMAK BİLMİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 26 Ekim’den sonra besilik hayvan ithalatı için başvuru kabul edilmeyeceğini açıklamasına rağmen Türkiye’nin besilik hayvan ithalatı durmak bilmiyor. 

Koronavirüs tedbirlerinin hat safhaya çıkarıldığı bir dönemde bile gemi ve TIR’larla on binlerce besilik hayvan Türkiye’ye giriş yapmaya devam ediyor. 

HAYVAN PAZARLARI KAPALIYKEN YABANCI PİLAKALI TIRLAR HAYVAN TAŞIYOR 

Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye’ni önde gelen bir et firmasının Brezilya’dan ithal ettiği 10 bin civarında besilik hayvan İskenderun Limanından indirilerek Şanlıurfa’ya götürülürken, aynı tarihlerde Macaristan’dan ithal edilen besilik hayvanlarda yabancı plakalı TIR’larla Polatlı’ya götürüldü. Koronavirüsten dolayı hayvan pazarları kapalıyken, Macaristan'dan ithal edilen besilik hayvanları yabancı plakalı TIR'lar Ankara'nın Polatlı ilçesine taşıdı. 

BEŞ BİN 500 BESİLİK HAYVAN DA TEKİRDAĞ'A İTHAL EDİLDİ 

Diğer yandan yine büyük bir firmanın da iki hafta önce İrlanda’dan ithal ettiği 5 bin 500 besilik hayvanın da Tekirdağ’daki çiftliğe götürüldüğü ortaya çıktı. 

BU DÖNEM YAPILAN İTHALATTAN FİRMALAR BÜYÜK KAZANÇLAR ELDE EDECEK 

İthalatın kapalı olduğu ve kontrol belgesinin verilmediği bir dönemde bu ithalatı yapan firmaların yaptıkları bu ithalattan dolayı büyük kazançlar elde edecekleri kaydediliyor. Karkas kesim fiyatının 6 ay öncesine göre artması ve çiftlik sahiplerinin Türkiye'de toplu besilik hayvan bulamaması, bu dönemde yapılan ithalatı firmalar açısından değerli kılıyor. 

KONTROL BELGESİ VERİLMİYOR ANCAK 6 AYDIR İTHALAT DURMUYOR

Diğer yandan 26 Ekim'den buyana kontrol belgesi verilmemesine rağmen besilik hayvan ithalatının 6 aydır hiç bir şekilde durmaması Bakanlığın ithalat konusundaki samimiyetini gözler önüne seriyor.