Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Tarım ve Orman Bakanlığı Tagem Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan İvesi Koyunu Halk Elinde Islah Projesi kapsamında bulunan Nurdağı İlçemize bağlı Naimler köyünden Birlik üyemiz Cesim Kılınç'a ait İvesi ırkı koyun geçen yıl 3'üz doğurmuştu, aynı koyun bu yıl 5'iz doğurarak bizleri ve sahibini sevindirdi.

Doğan kuzuların 3'ü dişi, 2'si erkektir. İvesi koyun bölgemize ait hallik veya sarıbaş dediğimiz koyun dur. Bölge şartlarına iyi uyum sağlayan, verim yönü kombine yani hem et, hemde sütü için beslenmektedir. Tagem Genel Müdürlüğümüzün 5 yıl önce yerel ırklarımızın verimini arttırmak, geliştirmek üzere başlatmış olduğu proje kapsamında Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğimiz İlimizde 2'si İvesi Koyunu, 2'si Kilis Keçisi olmak üzere 4 proje yürütmektedir.

Bu projeler kapsamında 195 yetiştiricimize ait yaklaşık 20.000 küçükbaş hayvan faydalanmaktadır. Halk Elinde Islah Projesini yürüten teknik personellerimiz 5 yıldır bu hayvanların verim kayıtlarını, Koç katımlarını, aşı ve diğer uygulamalarını takip ederek kayıt altına almaktadır.

Bu proje kapsamındaki hayvanların yavru verimleri başta olmak üzere, süt verimleri, canlı ağırlık artışları arttırılmıştır. Yavru verimleri yüzde %60 oranına çıkarılmıştır. Bugün bu koyunumuzun beşiz doğurması projenin ırklarımızın ıslahı ve verimlerinin arttırması için ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha doğrulamaktadır. Hayvan sahibimizi, Projeyi yürüten teknik personelimizi, Tagem Genel Müdürlüğümüzü ve Halk Elinde Islah Projesi Dairesini tebrik ederim"