TÜİK’in süt ve süt ürünleri üretimine yönelik açıklanan rakamlara dikkat çeken Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, toplanan inek sütü miktarının Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.5 oranında azaldığını söyledi.

Süt üretimindeki bu azalmanın dişi hayvan kesiminin arttığını gösterdiğini ifade eden Keskin, “TÜİK tarafından açıklanan rakamlar üreticinin süt üretiminde zorlandığını gösteriyor” dedi. 

Süt üretimindeki azalmanın daha tehlikeli boyutlara gelmemesi için acilen Ulusal Süt Konseyi’nin toplanarak süt fiyatlarının revize edilmesi gerektiğini kaydeden Keskin, Gıda Komitesi’nin de kararlarında süt yem paritesini dikkate alması gerektiğini belirtti. 

GIDA KOMİTESİ SÜT YEM PARİTESİNE GÖRE KARAR VERMELİ 

Gıda Komitesinin sadece konuyu enflasyon açısından değerlendirmemesi gerektiğini dile getiren Keskin, üreticinin girdi maliyetleri hesap edilerek süt yem paritesi dikkate alınarak karar verilmesini istedi. 

Süt fiyatlarının revize edilmemesi durumunda çiğ süt prim desteklerinin 25 kuruş olarak devam etmesinin önemine işaret eden Keskin, “Mayıs ve Haziran ayı çiğ süt prim destekleri ile 2018 buzağı desteğinin de acilen ödenerek, zor durumda olan üreticimiz biraz olsun rahatlatılmalı” dedi. 

ÜRETİCİNİN SERZENİŞİNE KULAK VERİLMELİ 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bugüne kadar süt üreticisinden desteğini esirgemediğini belirten Keskin, “Sayın Bakanımızın üreticinin bu serzenişine kulak vereceğini umut ediyoruz” diye konuştu.