Türkiye’nin vizyon projelerinden olan ve dünyada eşi benzeri olmayan, 2015 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayelerinde işletmeye alınmış ancak Ocak ayında, bilinmeyen bir nedenden dolayı isale hattının deniz geçişinde bir arıza olduğu tespit edilmiştir. Yapılan incelemede, Türkiye kıyısına yaklaşık 8 kilometre mesafedeki iki borunun deniz düzeyine çıktığı belirlenmiştir. Bunun üzerine söz konusu onarım işinin yapılması için ivedilikle boru alım ihalesine çıkılmıştır. Bu kapsamda yedek borularla beraber her biri 500 metre uzunluğunda toplam 10 adet HDPE 100 borunun üretimi için Mersin Taşucu Limanında fabrikanın kuruluş çalışmalarına başlanmıştır.

Ayrıca, arıza ve onarım işi kapsamında kullanılacak şamandıra ve diğer özel parçaların temin süreci de devam etmektedir.

Boru ve parçaların temin edilmesiyle birlikte Mayıs ayında işin yapımına ilişkin sözleşme imzalanacak. Deniz çalışma koşullarının boru montajına uygun olacağı Haziran ayında ise arıza ve onarım çalışmalarına başlanacak ve herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı takdirde işin bir aylık sürede tamamlanması hedeflenmektedir.

Bu süreçte Geçitköy Barajında bulunun yaklaşık 13,7 milyon metreküp su, içme suyu amaçlı olarak şebekeye verilmeye devam edecek olup, onarım işleri tamamlanıncaya kadar KKTC’de herhangi bir su kesintisi olmayacaktır.