Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Özel İdaresi destekli yüzde 50 hibeli sebze fidesi dağıtımı gerçekleştirdi. Örtü altı yetiştiriciliği son yıllarda hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan bir sektör haline geldi. Üreticilere 10 milyon TL'den fazla hasılsa sağlayacak "Örtü Altı Sebze Üretiminin Geliştirilmesi" projesinin hayırlı olmasını dileyen Vali Yardımcısı Ali Recai Yerlikaya, tarımın ve hayvancılığın öneminin Covid-19 pandemisi sürecinde bir kez daha güçlü biçimde öğrenildiğini belirterek, üretmeye, tarım ve hayvancılık potansiyelimizi geliştirmeye ihtiyacımız olduğunu söyledi. İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, projenin örtü altı sebze yetiştiriciliğinin desteklenmesiyle katma değeri yüksek ürünler üreterek küçük ve parçalanmış arazilerin üretime kazandırılmasını sağladığı katkılar bakımından çarpan etkisi fazla olan çok yönlü bir proje olduğunu söyledi. Çiftçilere dağıtılan fideler ile yaklaşık 10 milyon TL'yi aşkın bir brüt hasıla bekleniyor.

“Ülke olarak ve Gümüşhane olarak üretmeye, tarım ve hayvancılık potansiyelimizi geliştirmeye ihtiyacımız var"

Üreticilere 10 milyon TL'yi aşkın hasılsa sağlayacak olan "Örtü Altı Sebze Üretiminin Geliştirilmesi" projesinin hayırlı olmasını dileyen Vali Yardımcısı Sayın Ali Recai Yerlikaya, tarımın ve hayvancılığın öneminin Covid-19 pandemisi sürecinde bir kez daha güçlü biçimde öğrenildiğini belirterek, “Ülke olarak ve Gümüşhane olarak üretmeye, tarım ve hayvancılık potansiyelimizi geliştirmeye ihtiyacımız var. Bu anlamda da kamu kurumlarımızın yapmış olduğu bu projelerin sizleri daha iyi desteklemek, sizleri daha iyi bilinçlendirmek ve toplam hasılayı arttırmada çok büyük önem arz ettiğini düşünüyorum. Bu anlamda bu ve bu benzeri çalışmaları artırmak suretiyle Gümüşhanemizin potansiyelini harekete geçirmeye, sizlerin daha bol bereketli kazançlar elde ederek Gümüşhane ekonomisine ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağımıza yürekten inanıyorum. Bu projede emeği geçen tüm arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Daha güzel, daha nitelikli çalışmalarla da bu süreci geliştirmenizi sizlerden beklediğimi bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.

Su kısıtı desteği ne demek? Hangi ürünlere ödenecek? Su kısıtı desteği ne demek? Hangi ürünlere ödenecek?

Kurum olarak tohumdan sofraya üretimin her aşamasında yürüttükleri proje ve faaliyetlerle sağlıklı gıda üretimi için çalışma yaptıklarını kaydeden İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç ise “İl Müdürlüğümüzün 2022 yılı faaliyetlerine bakıldığında gerek tarımsal desteklemeler gerek kırsal kalkınma hibeleri gerek İl Özel İdaresi ve DOKAP hibe destekleriyle yaklaşık 61 milyon TL civarında bir desteği çiftçilerimizin istifadesine sunduk. 2023 yılında daha şimdiden bu tutarın 29 milyonluk kısmı kadarını garanti ettik. İnşallah desteklemeler ve diğer projelerle bu yıl bu rakamı çok daha fazlasına ulaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

“Dağıtacağımız 195 bin adet sebze fidesiyle 10 milyon TL'yi aşkın bir brüt hasıla beklenmektedir"

Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Projesinin İl Özel İdaresi tarafından yüzde 50 hibeli olarak finanse edilen bir proje olduğunu dile getiren Kıraç, “Proje kapsamında il genelinde örtü altı yetiştiricilik yapan çiftçilerimize talepleri doğrultusunda yüksek verimli 30 bin adet F1 hibrit salatalık fidesi, 39 bin adet dolmalık biber fidesi olmak üzere toplam 69 bin adet sebze fidesi dağıtımı yapılacaktır. Bu projeye ilave katkı olarak yine İl Müdürlüğümüzce temin edilen 126 bin F1 hibrit domates fidesi de eklendiğinde toplam 195 bin adet sebze fidesini Gümüşhane'de toprakla buluşturacağız. Projemiz örtü altı  sebze yetiştiriciliğinde önemli üretim giderlerinden biri olan fide ihtiyacının desteklenmesi yönünden çiftçilerimize sağladığı katkılar ve Gümüşhane'de yaşayan vatandaşlarımızın gıda ihtiyacının yerinde üretim modeliyle düşük lojistik maliyetiyle karşılanması bakımından tüketiciye yönelik sağladığı katkıların yanında örtü altı yetiştiriciliğin desteklenmesiyle katma değeri yüksek ürünler üreterek küçük ve parçalanmış arazilerin üretime kazandırılmasını sağladığı katkılar bakımından çarpan etkisi fazla olan çok yönlü bir projedir. Dağıtılan fideler ile 180 ton salatalık, 50 ton dolmalık biber ve 500 ton domates üretilmesi hedeflenmekte olup, hasat sonunda bugünkü fiyatlara göre yaklaşık 10 milyon TL'yi aşkın bir brüt hasıla beklenmektedir" ifadelerini kullandı.

Hava şartlarından kaynaklı olarak fide dağıtımını 2 etap halinde gerçekleştireceklerini ifade eden Kıraç, ilk etapta Merkez, Torul ve Kürtün ilçeleri ikinci etapta ise 15 Mayıs'ta Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerinde fide dağıtımı gerçekleştirileceğini belirterek, çiftçilerin faaliyetlerini daha güvenli yapmaları için üretim alanlarını TARSİM sigortası yapmalarını tavsiye etti.

“Dikey tarım çalışmalarına yönelik proje hazırlıkları yapıyoruz"

Kıraç, kurum olarak ileriki dönemlerde yapacakları projelerle örtü alanların artırılmasını hedeflediklerini yeni teknolojik gelişmeleri de entegre ederek dikey tarım çalışmalarına yönelik proje hazırlıkları yaptıklarını da duyurup “Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmazmış" sözleriyle hayırlı olması temennisinde bulunarak “Çalışmalarımıza desteklerinden dolayı başta sayın Valimiz Kamuran Taşbilek olmak üzere Vali Yardımcımız Ali Recai Yerlikaya'ya, Belediye Başkanımıza, İl Genel Meclisi Başkanımız Sayın Mehmet Emin Erdoğdu'ya, İl Genel Meclisi üyelerine, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan'a, projede emeği geçen il ve ilçe müdürlüğündeki mesai arkadaşlarıma ve projemize katkı sağlayan, adını sayamadığım herkese teşekkür ediyorum. Gümüşhane çiftçilerimize bol bereketli ve hayırlı kazançlar getirmesini diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından temsili törende Vali Yardımcısı Yerlikaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan ve Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç tarafından üreticilere fideleri dağıtıldı.