Gübretaş’ın yüzde 48,8 ortağı olduğu Razi Petrokimya’nın satışı askıya alındı. Hüseyin Aydın döneminde zarar etmeye başlayan fabrikada tartışmalı atamalar ve kıyak sözleşmeler gündemde.

Gübretaş’ın İran’daki stratejik yatırımı Razi Petrokimya ile ilgili çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. Edinilen kulis bilgilerine göre, aylardır devam eden satış süreci askıya alındı. 2008 yılında Gübretaş öncülüğünde kurulan konsorsiyum tarafından 680 milyon dolara satın alınan Razi Petrokimya’nın satışı, oluşturulan bir komisyon tarafından yürütülüyordu. Ancak kulislerde, bu satışın Hüseyin Aydın’a nasip olmayabileceği konuşuluyor.

Kâr eden fabrika Hüseyin Aydın ile birlikte zarar yazar hale geldi

Razi Petrokimya, satışı gündeme gelmeden önce yıllık 200-250 milyon dolar kâr açıklayan bir yapıdaydı. Ancak Hüseyin Aydın döneminde tablo tersine döndü. Fabrika bu dönemde zarar açıklamaya başladı. Bu değişim, yönetim kadrosunda yapılan atamalarla da ilişkilendiriliyor.

Bankacı müdür, petrokimya devi!

Ziraat Bankası’nda şube müdürlüğü yapmış bir ismin, sektörel hiçbir deneyimi olmamasına rağmen İran’daki bu dev tesisin başına getirildikten sonra zarar açıklaması, yapılan liyakatsız atamaların tartışılamasına neden oldu.

Kıyak sözleşme: Satışta 2 yıllık tazminat garantisi!

En dikkat çeken detaylardan biri ise, Razi Petrokimyanın genel müdürü ile yakın dönemde yapılan özel sözleşme. İddiaya göre, fabrikanın satılması durumunda bu kişiye 2 yıllık maaş ve tüm alacaklarının topluca ödenmesi şartı getirildi. Bu tür bir sözleşmenin önceki genel müdürlerle yapılmayıp, Hüseyin Aydın'nın atadığı bankacı genel müdürle yapılması dikkat çekti.

Gübretaş altınla kazandı, borsada kaybetti!
Gübretaş altınla kazandı, borsada kaybetti!
İçeriği Görüntüle

Satış niçin durduruldu?

Satışın durdurulmasına ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, kulislerde sürecin hem yönetimsel güvensizlik hem de ekonomik gerekçelerle askıya alınmış olabileceği konuşuluyor. (Sadettin İnan)