Çiftçinin gözbebeği ve Türkiye'nin tarımsal üretimi için stratejik öneme sahip olan Gübretaş hissesinde 8 seansdır yaşanan sert düşüş gözleri SPK ve Gübretaş'a çevirdi. Sözde Türkiye'nin sayılı finansçılarından gösterilen Hüseyin Aydın'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu şirket hisselerinin 8 gün içinde eriyip gitmesi tam bir skandal olarak görülürken, yaşananlara 11 gündür seyirci kalınması da tepkilere neden oldu. Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör, Gübretaş'tan 11 gün sonra gelen açıklamaya tepki göstererek, "11 gün sahipsiz kalan cenaze için nihayet harekete geçildi. Yapılan açıklamalar yatırımcıyı bu saatten sonra ne kadar tatmin eder, bilmiyorum” dedi.

Sabah gazetesi yazarlarından Dilek Güngör, Gübretaş hissesinde yaşanan sert düşüşle ilgili olarak bugün bir yazı kaleme aldı. Güngör, SPK ve Gübretaş tarafında yaşanan suiistimallere dikkat çekerek, Gübretaş tarafında yaşanan vurdum duymazlığa dikkat çekti. Gübretaş’tan 11 gün sonra gelen açıklamaya tepki gösteren Güngör, “11 gün sahipsiz kalan cenaze için nihayet harekete geçildi. Yapılan açıklamalar yatırımcıyı bu saatten sonra ne kadar tatmin eder, bilmiyorum” dedi.

GÜBRETAŞ HİSSESİ BUGÜN DE TABAN OLDU!

Gübretaş'tan 11 gün sonra yapılan açıklama da soruna çare olmadı. Gübretaş hissesi, bugün de taban oldu. 8 seanstır taban olan hisse 155,4 liraya düştü. 

Şeker fabrikasının arazisi 58 milyon liraya özelleştirildi! Şeker fabrikasının arazisi 58 milyon liraya özelleştirildi!

GÜBRETAŞ YÖNETİMİ SÜRECİ İYİ YÖNETEMEDİ!

Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşe yazısında Gübretaş’ta yaşanan liyakatsizliğe dikkat çekti. Gübretaş yönetiminin süreci iyi yönetemediğini belirten Güngör, borsada hisse erirken Gübretaş yöneticilerinin önce süreci seyrettiklerini ancak 11 gün sonra kamuoyuna bir açıklama yapıldığına vurgu yaptı. Güngör, şunları kaydetti:

“Şirket ne yapıyor ona da bakalım…

Gübretaş, süreci pek de iyi yönetti denemez. Borsada hisse erirken önce seyretti. Dün Kamuyu Aydınlatma Platformu'na "Şirketimiz pay değerini, fiyatını veya yatırımcıların yatırım kararlarını olumsuz etkileyebilecek nitelikte bilgi, olay ve gelişme bulunmamaktadır" açıklaması yapıldı. Anlayacağınız, 11 gün sahipsiz kalan cenaze için nihayet harekete geçildi. Yapılan açıklamalar yatırımcıyı bu saatten sonra ne kadar tatmin eder, bilmiyorum”

11 GÜNDE ATI ALIP ÜSKÜDAR'I GEÇEN KİMLER?

Güngör, yazısında SPK tarafında yaşanan suiistimallere de işaret ederek, SPK’nın bedelsiz sermaye artırımı başvuruna yönelik ret kararını 7 Aralık’ta verdiğini ancak bu kararın nedense SPK bültenine girmediğini, 15 Aralık’ta da ret kararının şirkete bildirildiğini anımsattı. Gübretaş’ın da 18 Aralık’ta seans açılınca kararı borsaya bildirdiğini hatırlatan Güngör, “7 Aralık’tan 18 Aralık’a kadar geçen süre 11 gün. Bu arada haberi duyan, yüksek kârla hisseyi boşaltan, kısacası atı alıp Üsküdar'ı geçen kimler? Bilmiyoruz…” dedi.

SPK İNCELEMEYE ALDI!

Güngör, SPK yetkililerinin alınan kararın borsaya bildirilmesine kadar geçen süredeki işlemlerin incelemeye alındığını belirttiklerini kaydetti.

SPK'NIN RED KARARI DA ÇOK İLGİNÇ!

SPK’nın bedelsiz sermaye artırım başvurusunu reddetmesi gerekçesinin de çok ilginç olduğunun altını çizen Güngör, şunları kaydetti: “Niye ilginç diyorum? Çünkü, bu dava süreci yeni değil… 2012'den bu yana gündemde. Gübretaş'ın İran'daki bağlı ortaklığı Razi Petrochemical aleyhine "fazla gaz tüketimi" nedeni ile yerel mahkemede 330 milyon dolar tutarında dava açılmıştı. 2017'den sonra bu süreç durmuştu. 2020'de ilk defa kayda girmişti. O dönemde de Gübretaş'ın bağımsız denetim raporlarında bu davadan bahsedilmişti. O günden sonra şirkete hiçbir uyarıda bulunmayan SPK'nın bu gerekçeyle bedelsiz sermaye artırımını reddetmesi tuhaf!