TİGEM, 10 Ekim’de 16 bin 700 ton üre gübresi ihalesi yaptı. İhale en düşük 14 bin 720 lira fiyat ile Alp Ateş firmasında kaldı. İhaleyi kazanan firma, 16 bin 700 ton üre gübresini TİGEM'e Aralık ayının sonunda teslim edecek. 

Gübre fiyatları son günlerde düşüş trendine girerken, üre gübresi de 13 bin 500 liraya kadar düştü. Bugünkü rakamlar baz alındığında TİGEM’in ihalede oluşan 14 bin 720 liraya göre tonda 1220 lira zararı görünüyor. 16 bin 700 ton gübre alımında toplam zarar, 20 milyon lirayı geçiyor.

TİGEM'İN GÜBRE İHALELERİ İKİ YÖNLÜ ZARARA NEDEN OLDU!

Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl ihaleyi kazanan firmalar, ürün tesliminde fiyatların arttığını gerekçe göstererek, TİGEM’e gübre teslimi yapmamışlardı. Bu yıl da fiyatların ihalede oluşan rakamların altına düşmesi TİGEM’e yine tersten bir zarar yazmaya başladı.

TİGEM FİYATLARIN DÜŞTÜĞÜNÜ GEREKÇE GÖSTEREREK İHALEYİ İPTAL EDEBİLİR Mİ?

Geçtiğimiz yıl firmalar, ihaleyi kazanmalarına rağmen fiyatların daha sonra arttığını gerekçe gösterip ürün teslimi yapmazken, bu yıl TİGEM Yönetim Kurulu’nun düşen fiyatlar karşısında nasıl bir politika izleyeceği ise merak ediliyor. İhalenin iptal edilmemesi durumunda 10 Ekim'de ihaleyi kazanan firma büyük bir kar elde etmiş olacak. 

TİGEM'in iki yıldır gübre ihalelerinden dolayı zarar etmesi, ihalelerin yapılma şeklini de tartışmalı hale getirdi. TİGEM'in ürün tedarikinden iki ay önce ihale yapması, ihale sonrası ürün teminini de hemen yapmaması fiyatlardaki iki yönlü hareketlilikte zarar etmesine neden oluyor.