SADETTİN İNAN / Konya Şeker’in, doğrudan özel bir firmadan aldığı taban gübrelerin değeri belirlenen rakamların altında çıktı. Doğrudan çiftçinin aldatılması anlamına gelen gübre temininde Konya Şeker’den bir açıklama yapılmaması dikkat çekiyor.

GÜBRE DEĞERLERİ YARI YARIYA EKSİK ÇIKTI

Konya Şeker’in pancar çiftçisine dağıtmak üzere Türkiye’nin önde gelen gübre firmasından pazarlık usulüyle alındığı iddia edilen gübrelerin analiz değerleri yarı yarıya düşük çıktı.

Kükürt Trioksit (SO3) oranı normalde olması gereken oranı yüzde 10 iken, analizde yüzde 6,88, Potasyum Oksit (K20) oranı yüzde 20 olması gerekirken, yüzde 6,45, Fosfor Pentaoksit (P205) oranı yüzde 25 olması gerekirken yüzde 16,35 çıktı.

FİRMA DÜŞÜK GÜBRE DEĞERLERİNDEN BÜYÜK BİR VURGUN YAPTI!

Gübre içeriğinin çuval içinde belirlenen oranların çok altında çıkması, gübre firmasının büyük bir vurgun yaptığını ortaya koyarken, yaşanan skandalla ilgili Konya Şeker’in bir açıklama yapmaması tepkilere neden oluyor.

Konya Şeker, 10.25.20 kompoze gübreden 22 bin ton alırken, firmadan tedarik edilen gübrelerin ne kadarında değerlerin düşük olduğu ise bilinmiyor.

KONYA ŞEKER PANKOBİRLİK’İN İHALESİNİ İPTAL ETTİ DOĞRUDAN KENDİ ALDI!

Konya Şeker, gübre tedarikini Pankobirlik’in yaptığı ihale ile yapması beklenirken, yapılan ihalenin iptal edilerek doğrudan başka bir firmadan tedarik etmesi, düşük çıkan gübre değerlerini daha da tartışmalı hale getirdi.

Ekilmeyen tarım arazileri gayrimenkul yatırım ortaklıkları tarafından kiraya verilebilecek! Ekilmeyen tarım arazileri gayrimenkul yatırım ortaklıkları tarafından kiraya verilebilecek!

PANKOBİRLİK'İN TÜRKŞEKER ADINA YAPTI İHALEDE DE GÜBRE DEĞERLERİ ÇOK DÜŞÜK ÇIKMIŞTI!

Bilindiği üzere Türkşeker’nin pancar çiftçisine avans olarak dağıtacağı taban gübresinin ihalesi geçtiğimiz Ocak ayında Pankobirlik tarafından yapılırken, ihaleyi kazanan iki firmanın gübrelerinde de ciddi oranda değer düşüklüğü ortaya çıkmıştı. Özellikle Ankara, Eskişehir, Burdur ve Yozgat'taki çiftçiler, Pankobirlik tarafından tedarik edilen gübrelerden ciddi bir mağduriyet yaşarken, Türkşeker ve Pankobirlik'in çiftçinin mağduriyetlerine duyarsız kalmaları da yapılan gübre ihalesini şaibeli hale getirmişti.