Tarım Bakanlığı, FAO işbirliğiyle gıda kaybını önlemek için “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” projesi başlattı. “sofranasahipcik” internet sitesinden yurttaşlara gıda israfı ile mücadele etmesi öğütlendi. Ancak gıda israfını önlemek için bakanlıkça başlatılan “Gıdanı Koru Kampanyası”nın yürütülmesi için, hizmet alımı yapıldığı ortaya çıktı. Hizmet alımı ihale açmadan, “doğrudan temin” usulüyle yapıldığı iddia edilirken, söz konusu proje için 4 milyon liraya yakın ödeme yapıldığı gündeme geldi. 

Cumhuriyet gazetesinden Sena Yaşar’ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin geçen günlerde tanıtımını yaptığı, gıda israfını önlemek için bakanlıkça başlatılan “Gıdanı Koru Kampanyası”nın yürütülmesi için, hizmet alımı yapıldı. Alımı ihale açmadan, “doğrudan temin” usulüyle yapan Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı, proje için Bakanlık bütçesinden 4 milyon liraya yakın para ödedi.

KİM BU PR AJANSI? 

Söz konusu ‘Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık’ projesi Bakanlıktaki kim bu PR ajansı tartışmalarının da fitilini ateşledi. Bilindiği üzere Tarım Bakanlığının ciddi bütçeli hizmet alımları belli PR ajanları üzerinden yapılıyor. Bu durum Bakanlıkta uzun bir süredir tartışma konusu oluyor. 

PR AJANSI VE SELEN KOCABAŞ TARTIŞMASI!

Söz konusu bu PR ajansının yöneticileri ile Bakanlıkta proje, tanıtım ve lansman işlerinde yetkili olan Selen Kocabaş’ın Türkcell’in eski üst düzey yöneticileri olması da dikkat çekiyor. Bilindiği üzere Selen Kocabaş, geçmişte Bakanlıktaki üst düzey bürokratlara yönelik yapılan mülakatlarda aktif görev almış ve bu durum Bakanlıkta büyük bir krize neden olmuştu. 

SELEN KOCABAŞ BAKAN TARAFINDAN TALİMATLANDIRILDI 

Tarım Bakanlığında ciddi bütçeli hizmet alımlarının eski Türkcell yöneticilerinin sahibi olduğu PR ajansı üzerinde yaptırılmasının tartışıldığı bir dönemde Selen Kocabaş’la ilgili Genel Müdürlere verilen bir talimatta dikkat çekti. Genel Müdürlerin whatsapp grubunda, Selen Kocabaş’ın Bakanlığın proje, tanıtım ve lansman gibi programlar için yetkilendirildiği belirtilerek, bütün birimlerin Kocabaş ile koordineli bir şekilde çalışması istendi. 

Söz konusu hizmet alımlarının belli bir PR ajansı üzerinden yapılmasını, Bakan Pakdemirli'nin güvendiği kişilerle çalışması kadar doğal bir şey olamaz diyerek savunanlar da bulunuyor. Ancak söz konusu PR ajansı yöneticileri ile söz konusu proje çalışmaları için yetkilendirilen Selen Kocabaş'ın geçmişte Türkcell'de üst düzey yöneticiler olması bu hizmet alımlarını da tartışmalı hale getiriyor. 

EĞİTİM VE YAYINLAR DAİRESİ NE İŞ YAPIYOR? 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığında yaklaşık bin personel bulunurken, proje, tanıtım çalışmaları için de geniş bir arşiv ve bilgi birikimi bulunuyor. Ancak Bakanlığın kendi kaynaklarını kullanmayarak dışarıdan belli bir PR ajansı üzerinde hizmet satın alması dikkat çekiyor. Söz konusu bu PR ajansının da Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının arşivlerinden yararlanması alınan bu hizmet alımlarını tartışmalı hele getiriyor.  

2 YILDA 3 BAŞKAN GÖREVDEN ALINDI 

Diğer yandan Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığına Bekir Pakdemirli döneminde üst düzey yönetici dayanmaması da anlamlı bulunuyor. Kuruma 2 yıl içinde 4 başkan atanırken, 3 Başkan görevden alınmıştı.