Çiftçilik yönetim uzmanı ve yem bitkisi yetiştiricisi Eşref Şekerli, Türkiye'nin önde gelen market zincirlerinin CEO'larının katıldığı bir toplantıda son iki yılda Türkiye'de et, süt, süt ürünleri ve makarna satış rakamlarıyla ilgili verilen bilgileri Youtube kanalından takipçileriyle paylaştı. Şekerli, CEO'ların verdiği rakamlara göre, Türkiye'de son iki yılda et tüketimi yüzde 30 daralırken makarna satışlarının ise yüzde 300 arttığını belirtti. 

Youtube kanalında bir video paylaşan çiftçilik yönetim uzmanı ve yem bitkisi yetiştiricisi Eşref Şekerli, yetiştiricilerden gelen ‘Et fiyatları artacak mı?’ sorusunu yanıtladı. 

BESİCİLER ET FİYATLARINA GÖRE HAREKET ETMEMELİ 

Besicilik yapan yetiştiricinin et fiyatlarına göre hareket etmemesi gerektiğini, hayvanları yağlandırmadan kestirerek yerine yenisini koyarak üretimlerini sürdürmelerinin kendileri için daha ekonomik olacağını ifade eden Şekerli, et fiyatları artacağı beklentisiyle kesim aşamasına gelmiş hayvanları kestirmeyerek bekletenlerin zarar ettiğini belirtti. 

KARKAS KESİM FİYATLARI 35 TL'NİN ÜSTÜNE ÇIKARSA HÜKÜMET MÜDAHALE EDEBİLİR 

Et fiyatlarının artması durumunda hükümetin ithalat sopasını kullanacağı anlamına geldiğini de dile getiren Şekerli, karkas kesim fiyatlarının 35 liranın üstüne çıkması durumunda yine piyasaya ithalat sopasıyla müdahale edeceklerini düşündüğünü vurguladı. 

ÜRETİM VE TÜKETİM SPEKÜLATİF OLAYLARLA DENGELENMEYE ÇALIŞILIYOR 

Türkiye’de üretimle tüketimin spekülatif olaylarla dengelenmeye çalışıldığının altını çizen Şekerli, Türkiye’nin önde gelen market zincirlerin CEO’larının katıldığı bir toplantıda son iki yılda Türkiye’de et, süt, süt ürünleri ve makarna satış rakamlarıyla ilgili verilen bilgileri takipçileriyle paylaştı. 

CEO'LARIN RAKAMLARI TÜİK'TEN DAHA DEĞERLİ 

Türkiye’nin önde gelen market zincirlerinin CEO’larının verdiği bilgilere göre 2018’den buyana Türkiye’de et tüketiminin yüzde 30 daraldığını ancak buna karşılık makarna satışlarının ise yüzde 300 arttığını ifade eden Şekerli, “Benim için bu rakamlar TÜİK’in verdiği rakamlardan daha değerli” dedi. 

ALIM GÜCÜ DARALDI VE YAPILAN SAHTEKARLIKLAR VATANDAŞI UZAKLAŞTIRDI 

Et tüketimindeki daralmanın ana nedeninin de insanların alım gücünün düşmesi ve hileli ürünlere yönelik yapılan açıklamalar olduğunu vurgulayan Şekerli, “Tüketicinin alım gücü daraldı ikinci olarak da gıda sahtekarlıklarından dolayı bu ürünlerden kaçmaya başladı” dedi. 

BESİCİ KAN AĞLIYOR TÜKETİCİ TÜKETEMİYOR

Hayvancılık sektöründe yaşanan çelişkiye de dikkat çeken Şekerli, “Besici, hayvancı fiyatlar düşük olduğu için kan ağlarken diğer taraftan tüketici et pahalı alamıyorum diyorsa ortada ciddi bir sorun var demektir” diye konuştu.