HABER ANALİZ

Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz, nişasta bazlı şekerlerin kotasının yüzde 30 artırılmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararının Danıştay tarafından iptal edilmesine tepki gösterdi. Kampanya döneminin bitmesinden dolayı bu yılki kayıplarını telafi etmenin mümkün olmadığını ileri süren Akyüz, davayı açan Şeker-İş Sendikası'nı da eleştirdi. “Bu davayı bize Şeker - İş Sendikası açıyor" diyen Akyüz, şunları kaydetti:

ŞEKER-İŞ TARAFI DEĞİL!

“İşin garip tarafı da Şeker - İş bu olayın tarafı değil ki. Bizim kota artışımız iptal oldu. Kazananı var mı? Yani bu kota artışı bizden alınıp başka birine mi verildi? Hayır! Bizim kotamızdaki artışın ya da eksilmenin pancar şekerine, üretimine bir etkisi, olmuyor. Davanın Şeker - İş'le de bir ilgisi yok. Çünkü Şeker- İş'e de menfaat sağlamıyor bu iş. İşte biz, böyle bir ortam içinde çalışıyoruz."

DANIŞTAY'IN ERKEN KARARI ŞAŞIRTTI!

Danıştay konusunda bu yıl çok farklı bir şeyle karşılaştıklarını ifade eden Akyüz, Danıştay'ın bir ay gibi kısa sürede, Bakanlar Kurulu'nun belirlemiş olduğu yüzde 30 kota artışı için, yürütmeyi durdurma kararı verdiğini anımsattı. Dahilde işleme rejimi kapsamında bu yıl yapılan şeker ithalatına göndermede bulunan Akyüz, “Bu ne anlama gelir; siz bir taraftan ithalat yapacaksınız, diğer taraftan yerli üretimi mağdur edeceksiniz. Bir kere kanunun ana amacına aykırı. Şeker Kanunu, 'yurt içi tüketimin, yurt içi üretimle karşılanması gerekir', diyor. Ama siz ithalata kapı açıyor, yerli üretimi cezalandırıyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

KAYIPLARIMIZIN TELAFİSİ MÜMKÜN DEĞİL!

Gelinen noktada kampanya döneminin bitmesinden dolayı bu yılki kayıplarını telafi etmenin mümkün olmadığını dile getiren Akyüz, “Şimdi geldiğimiz nokta şudur; 31 Ağustos itibariyle kota dönemi bitti. Adli yıl yeni başladı. 1 Eylül itibariyle yürütmeyi durdurma kararını kaldırırsa ne olacak bizim mağduriyetimiz? Kota dönemi bitmiş, yeni dönem başlamış. Yani bu yılki kaybımızı telafi etmek mümkün değil" dedi.

PEKİ NÜD BAŞKANI AKYÜZ, TEPKİLERİNDE NE KADAR HAKLI?

Öncelikle Danıştay'ın kota artışına yönelik Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması için açılan davayı bu yıl kampanya dönemi bitmeden sonuçlandırmasını iyi okumak gerekiyor. Çünkü bugüne kadar sadece biri dışında bütün davalarda Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verirken, bu kararların hiç birisi uygulanmamıştı. Asıl sorgulanması gereken bu durum bugüne kadar nedense görmezlikten gelinmişti.

TÜRKİYE HUKUK DEVLETİ AMA DANIŞTAY KARARLARI YOK SAYILDI

Türkiye, hukuk devleti olmasına rağmen şeker piyasasını düzenlemekle görevli Şeker Kurumu ve Bakanlar Kurulu, bugüne kadar Danıştay kararlarını yok saymıştı. Zaten NÜD Başkanı Rint Akyüz'den de bugüne kadar iptal edilen Danıştay kararlarına ilişkin bir tepki gelmemişti.

Bu yıl ne oldu da Danıştay kararına tepki gösteriliyor? Çünkü bu yıl Danıştay, kampanya dönemi bitmeden davayı sonuçlandırdı ve bu kararın uygulanma imkanı oldu. Bundan önceki yıllarda firmalar kota artışından elde ettikleri ürünü sattıkları için Danıştay'ın kararının bir hükmü olmuyordu.

KOTA ARTIŞI BİLİMSEL VERİLERE DAYANMADIĞI İÇİN İPTAL EDİLDİ

Peki, Danıştay burada neye göre karar veriyor? Şeker-İş Sendikası, kota artışının bilimsel verilere dayanmadığını gerekçe göstererek, Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasını talep etmişti. Ve burada Danıştay karşı tarafın yani Şeker Kurulu'nun savunmasını da alarak karar veriyor.

Danıştay bu yıl, Bakanlar Kurulu'nun kota artışına ilişkin kararı alırken, hiçbir veriye dayanmadan sadece takdir yetkisini kullandığı ve bunun da kanuna aykırı olduğu için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda şu ifadeler dikkat çekti; “2014-2015 pazarlama yılında nişasta bazlı şeker kotasının artırılması koşullarının oluşmadığı anlaşıldığından, Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir"

SAYIŞTAY RAPORLARI DA DANIŞTAY KARARLARI İLE ÖRTÜŞÜYOR

Nişasta bazlı şekerlerin artırılmasını talep eden Şeker Kurulu, bu artış talebini haklı bir gerekçeye dayandıramadığı için Danıştay, Şeker-İş Sendikası'nı haklı bularak kararını verdi. Şeker Kurulu'nun bu konuda Bakanlar Kurulu'nu sağlıklı bir şekilde bilgilendirmediği yönünde Sayıştay raporlarında eleştiriler bulunması da Danıştay kararlarının ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.

NÜD NE YAPIYORSA ŞEKER-İŞ SENDİKASI DA ONU YAPIYOR

Diğer yandan Danıştay'a dava açan Şeker-İş Sendikası'nın bu olayın tarafı olmadığı yönündeki eleştirilerin de haklı bir karşılığı bulunmuyor. NÜD, nasıl nişasta ve glikoz firmalarının çıkarlarını korumakla görevli ise Şeker-İş Sendikası da şeker işçisinin ve şeker sanayinin çıkarını korumakla görevli. Kota artışının iptal edilmesi aynı oranda şeker pancarının kotasına yansıtılmasa da şeker pancarının geleceği açısından bu kararın büyük önemi bulunuyor. Çünkü nişasta bazlı şekerlerin kotasının artırılması demek şeker pancarının pazarının daralması demektir.

Dolayısıyla NÜD Başkanı Akyüz'ün tepkisinin kendi çıkarlarını savunmanın ötesinde haklı bir gerekçesi bulunmuyor.