Yeni Şafak gazetesinden Hamide Hangül'ün haberine göre, Avrupa'da 80 milyar dolara yükselen hazır gıda pazarı iç piyasada yeni ürünlerin market raflarında yerini almasıyla her geçen gün büyüyor. Hazır gıdaya telefon ve internetten verilen siparişle birlikte dışarıda harcanan tutarın 350 milyon dolardan 5 milyar dolara yükseldiğini açıklayan Erişler Gıda Perakende Grubu Genel Müdürü Abdullah Eriş, bu rakamın birkaç yılda artmasını beklediklerini söyledi. Gıda pazarını Yeni Şafak'a değerlendiren Abdullah Eriş, firma olarak Türkiye'nin toplam un ihracatının yüzde 10'unu tek başına gerçekleştirdiklerini, günlük 300 ton buğday kırma kapasitesi ile hizmet verdiklerini ve ihracat gelirlerinin 90 milyon dolar olduğunu bildirdi.

DÜNYAYI TÜRKİYE DOYURUYOR

Abdullah Eriş, sezon sonu buğday rekoltesinin yaklaşık 23 milyon ton olduğunu ifade ederek, "Türkiye, 2014'ü 2 milyon 184 bin ton un ihracatı ile kapattı. 2015 sonunda 2 milyon 400 bin ton civarında ihracat bekliyoruz. AB'nin toplamından daha fazla ihracat yapıyoruz. Dünya un ihracatının yüzde 20-25'ini Türkiye domine ediyor. Bu yıl cumhuriyet tarihinin en yüksek buğday rekoltesine ulaşacağız gibi görünüyor” dedi.

Noodle pazarı 25 milyon adet

Uzakdoğu'nun geleneksel ürünü noodleın iç pazardaki büyümesine de dikkati çeken Abdullah Eriş, pazardaki büyümeyi şöyle anlattı: “Türkiye'de noodle tüketimine baktığımızda yaklaşık 25 milyon adete ulaştığını görüyoruz. Dünya genelinde ise tüketimi 104 milyar adete ulaştı. Yani Türkiye, henüz doymamış bir pazar. Dünya Noodle Üreticiler Birliği tahminlerine göre, 2022 yılında tüketimi 200 milyar adetleri geçecek.”