Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası Genel Başkanı Günay Kaya, her yıl Ekim ayında yapılan etkinliklerle gündeme gelen ve bu yılki teması "Sosyal Koruma ve Tarım" olan 16 Ekim Dünya Gıda Günü münasebetiyle bir açıklama yaptı. Sağlıklı, güvenli gıdanın ve bu gıdaların temin edilebilmesinin bir insan hakkı olduğunu kaydeden Kaya, ''Gıda üretiminde ve tüketiminde ürünün güvenli, sağlıklı, helal, tayyib ve herkes tarafından ulaşılabilir olması gerekir. Toplumun sadece bir kesiminin değil, herkesin satın alabileceği ve ulaşabileceği bir gıda politikası olmalıdır'' dedi.

Ülkemizin bulunduğu coğrafi konumundan ve farklı iklimlerin yaşanmasından dolayı zengin bir ürün çeşitliliğine sahip olduğunu ifade eden Kaya, tüm bu zenginliklere rağmen gerek ekonomik şartlar gerek denetim ve bilgilendirme faaliyetlerinin eksikliği gerekse gıda terörü nedeniyle yetersiz, sağlıksız ve yanlış beslenmenin söz konusu olduğunu belirtti. Halkın ucuz ve sağlıklı gıda temin edebilmesi ve tüketebilmesi için devletin gıda kontrollerini, denetimlerini etkin bir biçimde devam ettirmesi gerektiğinin altını çizen Kaya, ''Devlet; kaçak gıdayla, merdiven altı üretimle ve aldatıcı ürün reklamlarıyla mücadele etmeli, daha etkin denetim mekanizmalarını devreye koymalıdır. Halkın ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için düşük vergi oranları uygulamalıdır. Üreticiyi korumalı, eğitim vermeli ve üretim desteğini artırmalıdır. Tarımsal üretimde ve ekonomide istikrarın sürmesi için bunlar yapılmalıdır'' dedi.

BU TABLO İNSANLIK İÇİN KARA BİR LEKEDİR

Küreselleşen dünyada gıda üretiminin, güvenliğinin, dağıtımının, yoksulluğun ve açlığın sadece belli toplumları değil, tüm insanlığı etkilediğini söyleyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü; ''Dünyada 2 milyar insan yeterli ve dengeli beslenememekte, büyük çoğunluğu açlıkla mücadele etmektedir. Buna karşın 1,5 milyardan fazla insan ise dengesiz beslenme ve aşırı yeme sonucu kalp, şeker hastalıkları ve obezite ile mücadele etmektedir. Yani bir tarafta 'açlıkla', diğer tarafta 'toklukla' mücadele ederek hayatta kalmaya çalışan insanlar var. Bu tablo; tüm insanlığın sorunudur, ayıbıdır ve tüm insanlık için kara bir lekedir. Bu duruma anlam vermek oldukça güç.

Gıda üretiminde ve güvenliğinde, yoksulluğa ve açlığa karşı tüm dünya kamuoyu birlikte mücadele etmelidir. Burada başta BM ve FAO olmak üzere tüm uluslararası kuruluşlara, devletlere ve sivil toplum kuruluşlarına çok önemli sorumluluklar düşmektedir. Biz tarım ve orman hizmet kolunda yetkili sendika Toç Bir-Sen olarak vizyonumuz doğrultusunda, aziz milletimizin güvenli ve helal gıda temin edebilmesi, sağlıklı gıda tüketebilmesi için değişik STK'lar ile birlikte ortak çalışmalar yürütmekteyiz. Her alanda olduğu gibi bu konuda da sorumluluğumuzu artırarak faaliyetlerimize devam ediyoruz.

Açlıktan insanların ölmediği, savaşların, zulümlerin yaşanmadığı, dünya kaynaklarının adil bir şekilde dağıtıldığı bir gelecek ümidiyle üreticilerimizin, çiftçilerimizin ve aziz milletimizin 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nü kutluyorum''