Bizimkocaeli.com'dan Mesut Şahin'in haberine göre, balık tezgahlarındaki bolluk devam ederken, vatandaş en çok ilgiyi hamsiye gösteriyor. Kilosu 7 TL'den satılan hamsiye gösterilen ilgiden balıkçılar gayet memnunken, vatandaşta fiyatların uygun olmasından dolayı son derece mutlu.

Balık tezgahlarında ki bolluk ve hareketlilik dönemi devam ediyor. Tezgahlarda bolluk yaşanırken vatandaşlarında balık tezgahlarına ilgisi gün geçtikçe artıyor. Havaların aşırı sıcak olmasından dolayı avcıların zorluk çektiğini söyleyen balıkçılar, birkaç haftaya kalmaz bolluğun daha da artacağını belirterek, fiyatların daha da düşeceğini söyledi. Tezgahlarda ki bolluktan ve fiyatlardan hem balıkçılar hem de vatandaş son derece memnun.

İLGİ HAMSİYE

Vatandaşlar en çok ilgiyi hamsiye gösterirken, tezgahlarda iri ve taze hamsi eksik olmuyor. İri ve canlı hamsinin tezgahlarda yerini almasıyla vatandaş balık tezgahlarına akın etmeye başladı. Kilosu 7 TL'den satılan hamsiye vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken balıkçılar da hamsi satışlarından oldukça memnun. Rizeli Kardeşler Balıkçılık'ın sahiblerinden Erdoğan Tüzel “ Hamsi bolluğu var. Havaların aşırı sıcak olması balığı kaçırıyor, ancak tezgahlarda hamsi bolluğu devam ediyor. Üstelik bu sene hamsi oldukça bol ve iri" dedi.

DOĞAL İLAÇ

Balıkçı Hamdi'nin sahiplerinden Kemal Bineklioğlu balığın en sağlıklı besin olduğunun altını çizerek “Balıkta bolluk var ancak halkımız balığın değerini bilmiyor. Genleriyle oynanmamış tek gıda balık, insanlarımızın bunun farkında olması lazım. Çoluğumuza, çocuğumuza gönül rahatlığıyla yedirebileceğimiz gıda. Bu sebeple vatandaşlarımızın balığa bakış açılarını değiştirmeleri gerekir. Çağımızın doğal ilacı olduğunun farkında olmak gerekir. Bütün vatandaşlarımıza sağlıklı gıda için balık tezgahlarına bekliyoruz" dedi.

İşte tezgahlardaki balık fiyatları

Sardalya 7 TL, İstavrit 10 TL, Alabalık tane 3 TL, Hamsi 7 TL, Çupura tane 7 TL, Akdeniz Palamut 15 TL, Karadeniz Palamut 8 TL, Turna Mezgit 20 TL, Levrek 25 TL, Uskumru 10 TL, Kefal 7 TL, Karides 15 TL

1 YERİNE 4 BALIK YİYELİM

Diğer yandan İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Fırtına Karagonlar, Türkiye'de balık tüketiminin yetersiz olduğunun, bunun arttırılması gerektiğini söyledi. Karagonlar, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından 2015 yılında 168 milyon ton su ürünleri üretimini beklediğini belirterek, "Türkiye ortalama 500 - 600 bin ton üretimle dünya üretiminin yüzde 0.35'ini gerçekleştirecek. Balık üretiminin istenilen düzeyde olmadığı ülkemizde tüketim de çok düşük kalıyor. Gelişmiş ülkelerde 4 balık yeniyorsa ülkemizde sadece 1 balıkla idare ediliyor. ABD, Kanada ve Avrupa'nın birçok ülkesinde balık tüketimi yıllık 25 kilogramda, bizdeyse bu rakam 6 kilogramda. 4'e 1 oranında kalıyoruz" dedi.

Balığın beslenme değeri ve protein içeriği bakımından zengin bir yiyecek olduğunu vurgulayan Karagonlar, balığın yüzde 15 ile 20 oranında protein içerdiğini söyledi. Haftada iki gün yağlı balık tüketilmesini öneren Karagonlar, "İki gün balık yemek omega-3 ihtiyacımızı karşılamak için önemlidir. Günlük besin tüketiminde omega-3 yağ asitlerinin arttırılması gerekiyor. Başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere metabolik hastalıkların önlenmesi için balık tüketmek önemlidir. Özellikle somon, sardalya, uskumru ve ton balığı ile diyetlerimiz Omega 3 bakımından oldukça zengin hale gelecektir" diye konuştu.