ÖZEL HABER

Ekmek fiyatlarına yapılan zamma tepkiler devam ederken, iller arasındaki fiyat farklılıkları yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. İller arasındaki fiyat farklılıkları, zamma gerekçe olarak gösterilen 'maliyet unsurunun' pekte gerçekçi olmadığını ortaya koydu.

Ekmek fiyatlarında, iller arasında bir tutarlılığın olmadığı ortaya çıktı. Bir birine yakın iller arasında bile büyük farklılıklar bulunuyor. Örneğin ekmek, Ankara'da 1 liradan satılırken, komşusu olan Kırşehir'de 0.70 liradan satılıyor. Bu fiyat farklılıkları; 'birileri halkın temel tüketim maddesi olan ekmekle mi oynuyor?' sorularını gündeme getirdi.

EKMEK VURGUNU!

Gelen zamla birlikte 250 gr ekmek İstanbul'da 1.25 lira, Ankara'da ise 1 lira olurken, Kırşehir ve Afyon'da 0.70 liradan satılıyor. Ekmek, Amasya, Bilecik, Bingöl, Iğdır, Karaman, Kilis, Malatya, Mardin ve Sivas'ta ise 0.75 liradan tüketiliyor. Bunun yanında 12 ilde 0.80 liradan, 5 ilde 0.85 liradan, 17 ilde 0.90 liradan, 28 ilde ise 1 liradan satılırken, Trabzon ve Gümüşhane'de halk 400 gr ekmeği 1.50 liradan, Rize'de ise 300 gr ekmeği 1.25 liradan tüketiyor.

Ekmek fiyatlarındaki bu farklılıklar, fırıncıların zamma gerekçe olarak gösterdikleri maliyet unsuru konusunda samimi olmadıklarını gözler önüne serdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de yaptıkları hesaplamaya göre 250 gr ekmeğin maliyetinin 0.61 lira olduğunu söylemişti. Ekmeğin 0.70, 0.75 ve 0.80 liradan satan illerin olması bu hesabın haklılığını ortaya koydu.

İLLER ARASINDAKİ EKMEK FİYAT FARKLILIKLARI