Türkiye'nin uzaya giden ilk astronotu olan Alper Gezeravcı'nın uzay seyahati sürüyor. Gezeravcı'nın uzayda yapacağı deneylere ilişkin ise yeni bir detay ortaya çıktı. 

İLK DENEY TARIM İLE İGİLİ

Çobanlara verilen haklar duyanları hayrete düşürdü! Çobanlara verilen haklar duyanları hayrete düşürdü!

Gezeravcı'nın uzayda yapacağı ilk deney tarım ile ilgili.  İlk deneyin adı ise "Ekstrem Halofit olan Schrenkiella Parvulanın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması" deneyi. Bu deneyle birlikte önemli bazı bilgilere ulaşılması bekleniyor. Gezeravcı'nın Tuz Gölü'nde endemik olarak yetişen "Schrenkiella Parvula" bitkisinin uzay ortamında tuz ve diğer stres etkenlerine verdiği tepkiler görülecek. Paki Schrenkiella Parvula bitkisi nedir, nerede yetişir?

DENEY KONYA OVASI İÇİN ÖNEMLİ

Toprak tuzluluk oranına ilişkin yapılacak deney Konya Ovası için önemli bir detay. Bölgede toprak tuzluluk oranının tarımsal verimliliğe etkisi dikkat çekiyor. Bu alanda yapılacak çalışma ile toprak tuzluluğunun söz konusu bitkiye verdiği tepki uzayda ölçülecek. Alınan deneysel sonuçlar ile Konya Ovası'nda nasıl bir bitki türü yetiştirilmesi gerektiğine öncülük edecek. Bu bitkinin tuz stresine verdiği tepki ölçülmüş olacak. 

UZAYDA TARIM YAPILABİLECEK

Yapılan araştırmayla birlikte uzayda tarımsal üretimin nasıl yapılacağına ilişkin de veriler elde edilecek. Konuyla ilgili yapılan ıçaklamalarda ise "Bu uzaklaştırma, uzayda tarım yapmaya karar verdiğimizde veya ihtiyaç duyduğumuzda yani Ay ya da Mars'ta koloniler kurmaya başladığımızda gerekli olacak. Oradaki yapı toprak değil aslında, çünkü toprak organik, inorganik maddeleri içeren ve içinde mikroorganizmalar olan canlı bir yapıdır. Ay ve Mars'ta bulunan regolit olarak adlandırılıyor ve canlılık hiç içermiyor. Bu bitki, regolitlerin tarım yapılabilir hale getirilebilmesi için, uzay ortamına adapte olup orada öncül bitki olarak kullanılıp bu toprakların ıslah edilmesinde potansiyeli bulunan bir bitki" ifadeleri kullanıldı.