Biyogüvenlik Kurulu'nun BESDBİR'in yaptığı başvuru daha inceleme aşamasında iken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından ilgili birimlere, sanki bu başvurulara onay verilmiş gibi yazı gönderildiğine işaret edildi.

BİYOGÜVENLİK KURULU BAKANLIĞA TEPKİ GÖSTERDİ!

Haberde Biyogüvenlik Kurulu yetkililerinin tepkisine yer verilerek şunlar kaydedildi: “İthalat izni istenen genetiği değiştirilmiş 37 çeşit konusunda Biyogüvenlik Kurulu yetkilileri ise DÜNYA'ya şu bilgileri verdi: 'Yapılan başvuru değerlendirmeye alındı. Söz konusu genler için 11 kişilik komiteler görevlendirildi. Komiteler raporlarını sunduktan sonra incelenecek ve karar verilecek'
Yetkililer, Biyogüvenlik Kurulu'nun karar vermeden Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nün, onay verilmiş gibi yazıyla talimat vermesinin doğru olmadığını belirtti"

GIDA KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN YAZISI DİKKAT ÇEKTİ!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol imzasıyla ilgili birimlere gönderilen yazıda şunların kaydedildiği belirtildi: “Ekli listede yer alan Genetiği Değiştirilmiş Soya, Mısır, Pamuk ve Kolza'nın yem amaçlı kullanımı için 11.05.2015 tarihinde Biyogüvenlik Kurulu'na başvuru yapılmış ve Kurul tarafından başvurunun değerlendirilmesine karar verilmiştir. Bu çerçevede ekli listede yer alan çeşitlerin, yem amaçlı kullanımı söz konusu olduğunda; ilgide kayıtlı 'Biyogüvenlik Kuruluna Başvurusu Yapılmış Ancak Henüz Onaylanmamış veya Onay Süresi Dolmuş Olan Genetiği Değiştirilmiş Materyal İçeren Yemlerin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metotları Hakkında Talimat' kapsamında değerlendirilmesi hususunda gereğini rica ederim" Yazının ekinde ise ithalat için başvuru yapılan genetiği değiştirilmiş 9 soya, 14 mısır, 10 pamuk ve 4 kolza çeşidinin adı, geliştiren firma ve Avrupa Birliği'nde onay aldığı tarihe yer verildi.

İZİN ÇIKARSA İTHAL EDİLEN GDO ÇEŞİDİ ARTACAK!

BESDBİR, yem sektöründe kullanılmak üzere genetiği değiştirilmiş (GDO)'lu 14 mısır, 9 soya, 10 pamuk ve 4 kolza (kanola) olmak üzere 37 çeşidin ithalatı için Biyogüvenlik Kurulu'na başvuru yaptı. Bugüne kadar 16 mısır ve 3 soya geninin ithalatına izin verilen Türkiye'de, BESDBİR'in başvurusu kabul edilirse genetiği değiştirilmiş 56 genin ithalatı serbest olacak.