CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, ülkemizdeki fosfor yataklarının Mehmet Cengiz’e ait firmaların tekelinde olduğunu ifade ederek, “Çünkü Mazı Dağı’ndaki bütün fosfor yatakları Mehmet Cengiz’e teslim edilmiş. Mehmet Cengiz Anadolu’nun dağlarında halka ait fosforu alıyor çiftçiye %100 zamla satıyor. Fosforlu gübrenin tonu 1000 doları buldu. Yakında buğday ekimine başlayacak çiftçi bu fiyatlarla gübre kullanamaz” dedi.

TÜİK'E GÖRE GÜBRE FİYATLARI SON BİR YILDA YÜZDE 234 ARTTI

Çiftçilerin girdi maliyetleri her ay biraz daha artıyor. Çiftçi maliyetleri içinde gübredeki fiyat artışı ise dikkat çekici. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı son tarımsal girdi fiyat endeksine (Tarım-GFE) göre gübre fiyatları son bir yılda %234 (3,4 kat) arttı.

Ekim ayından itibaren yeni tarımsal üretim sezonu başlayacak. Bu dönemde en fazla kullanılan taban gübrenin (DAP- 18/46) tonu ise 18 bin lirayı buldu. Konuyu değerlendiren CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, geçen yıl fiyatlar nedeniyle çiftçinin yeterli gübre kullanamadığını, bu yıl da aynı durumun yaşanabileceğini söyledi. Sarıbal, özellikle fosforlu gübredeki fiyat artışının ise Mehmet Cengiz hegemonyasına dikkat çekti. Sarıbal, fosforlu gübrelerdeki Mehmet Cengiz faktörünü şu sözlerle aktardı:

DAP GÜBRESİ SON 6 AYDA YÜZDE 50 ARTTI! DÜNYADA 500 DOLAR İKEN TÜRKİYE'DE 1000 DOLARI BULDU!

“Gübre fiyatları son altı ayda fosforlu gübrelerde yani 18/46 (DAP) gübresinde %50 arttı. Dünyada 500 dolar iken bizde 1000 doları buldu fosforlu gübrenin tonu. Bunun sebebi ne? Kartelleşmiş Mehmet Cengiz egemenliği.

Çünkü Mazı Dağı’nın bütün fosfor yatakları Mehmet Cengiz’e teslim edilmiş. Eti Maden’e ait olan bu fosfor kaynakları iktidarın özelleştirmesiyle Mehmet Cengiz’e geçti. Diğer bütün firmalar abluka altında. Doğru dürüst bir işlem yapılamıyor. İthalat yapılamıyor. Bütün fosfor hegemonyası Mehmet Cengiz’de.

Mehmet Cengiz, Anadolu’nun dağlarında halka ait olan fosforu alıyor ve çiftçimize %100 zamla satıyor. Bu kadar da olmaz! Bu kadar çiftçiyi bitiren bir politika olmaz.

Birkaç ay sonra buğday, arpa, kışlık ürünler ekilecek. Fosforlu gübre fiyatının nereye gideceği belli değil. Bu koşullarda çiftçi ne bu gübreyi alabilir ne buğday ekebilir ne de toplumun gıda sorunu ve tarım sorunu çözülebilir.

Bu ülke gıda sorununu da buğday sorununu da tarım sorununu da ancak maliyetler ucuzlarsa giderebilir. Oysa fosforlu gübrede sınırsız bir yükseliş var. Sebep Mehmet Cengiz. Sebep iktidar. İktidar – Mehmet Cengiz diyaloğu, iş birliği, bütün kaynakların Mehmet Cengiz’e verilmesi ve Türkiye tarımının ve gıdanın çökmesi.”