2022 yılı fındık alım fiyatları belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ordu ziyaretinde merakla beklenen açıklamayı yaptı. Peki 2022 yılı fındık fiyatları ne kadar oldu? Fındık üreticisi kaç lira fiyat bekliyordu?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 2022 YILI FINDIK FİYATINI 54 LİRA OLARAK AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ordu Stadyumu, Fatsa OSB ve eğitim yatırımları ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada fındık alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre 2022 yılı fındık alım fiyatı Giresun kalite kabuklu fındık kilo başına 54 lira olarak belirlendi.

FINDIK FİYATI YÜZDE 100 ARTIRILDI ANCAK MALİYETLER DAHA FAZLA ARTTI!

Ancak açıklanan fiyat üreticinin beklentisinin altında kaldı. 2021 yılı Giresun kalite fındık kilogram başına 27 lira olarak açıklanmıştı. Buna 2022 yılı Giresun kalite kabuklu fındık fiyatında yüzde 100 bir artış yapıldığı görülüyor.

ÇİFTÇİ-SEN: EN AZ 85 LİRA OLMASI GEREKİYORDU

Artan maliyetler karşısında bu fiyatın yetersizliğine dikkat çekiliyor. Çiftçi-Sen Başkanı Ali Bülent Erdem, fındığın çiftçiye üretim maliyetinin 43.45 TL olduğunu belirterek, bu maliyetlere göre fındık fiyatının en az 85 lira olması gerektiğini kaydetti.

İYİ PARTİ FINDIK FİYATLARININ 74 TL OLARAK AÇIKLANMASINI İSTEMİŞTİ 

Diğer yandan İYİ Parti’de fındık fiyatının en az 74 TL olması gerektiğini açıkladı. İYİ Parti'den, fındık fiyatları ile ilgili yapılan açıklamada, çiftçilerin kullandıkları arazinin kira değeri, bahçe ve ekipmanların amortismanı, tesis yıpranma değeri, çiftçilerin bütün giderleri ile hesaplandığında fındık fiyatının yüzde 20 kar ile en az 74 TL olması gerektiğinin altı çizildi.