Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) Genel Müdür Yardımcısı Suat Yılmaz, Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar ve Adilcevaz Belediye Necati Gürsoy, Yalova’da fide ve süs bitkileri üretim alanlarında incelemelerde bulundu.

Heyet, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Savaş Akcan ve TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Gençer’den profesyonel işletmelerde süs bitkileri ve fide üretim süreçleri hakkında detaylı bilgi aldı.

Teknik gezide iki alanda da iç ve dış pazarın isteklerine uygun kaliteli üretimin devamlılığını sağlamak için yeni teknolojilerle donatılmış, altyapısı uygun modern işletmelerin artmasının şart olduğuna ve bu işletmelerin desteklenmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, Tarım ve Orman Bakanlığının fide üreticisinin sahip olması gereken donanımlarla ilgili yönetmelik taslağını bir kez daha gündeme getirdi.

Akcan, fide üreticilerinin A ve B sınıfı olmak üzere ayrı ayrı tanımlanmak istenmesinin yanlış olduğunu bir kez daha vurgulayarak, fide sektörünün yakaladığı başarının artması için; üretimin modern seralarda, otomatik sulama, gübreleme ve havalandırma teknikleriyle yapılmasının devam etmesi gerektiğini aksi halde mevcut kazanımların heba olacağını, sektörün uzun süreden beri mücadele ettiği kayıt dışı ve kalitesiz üretimin artacağını söyledi.