TARIMDAN HABER ÖZEL / ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan, geçtiğimiz hafta Bursa’da katıldığı bir panelde damızlık üretim merkezleri ile ilgili dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.
İTHALATI BİTİRMEK İÇİN KURULAN DAMIZLIK MERKEZLERİ İTHALATI DESTEKLER HALE GELDİ!
Faruk Çelik’in Bakanlığı döneminde hayvancılıkta sözde ithalatı önlemek için Milli Tarım Projesi kapsamında hayata geçirilen damızlık üretim merkezlerine yapılan yatırımların hepsinin boşa gittiğini dile getiren Kayhan, ithalatı bitirmek için kurulan damızlık merkezlerinin ithalatı destekler hale dönüştüğünü bildirdi.
HAYVANCILIKTA İTHALATI BİTİRMEK İÇİN 32 İLDE DAMIZLIK ÜRETİM MERKEZİ KURULMUŞTU
Bilindiği üzere 32 ilde kurulan damızlık üretim merkezlerinin inşaat, hayvan ve makine alımına Hazine tarafından destek verilmişti. Devlet bütçesinden ciddi kaynakların ayrıldığı damızlık üretim merkezlerinin bugün işlevsiz hale gelmesi, tarımda her bakan döneminde hayata geçirilen projelerin sorgulanmasını gündeme getirdi.
Damızlık üretim merkezleri, tamamen damızlık düve ithalatının önüne geçmek için kurulmuştu. Boş düveler bu merkezlerde tohumlanarak üreticiye satılacak ve Türkiye’nin damızlık düve ithalatına son verilecekti.
DÜVE ALIMINA YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ VERİLDİ
Damızlık üretim merkezlerinden düve alan yetiştiricilere de yüzde 50 hibe desteği verilerek, bu merkezlerden düve alımı teşvik edilmişti.
Ancak gelinen noktada milyarlar harcanarak kurulan damızlık üretim merkezlerinin bırakın ithalatın önene geçmeyi, ithalatı destekler merkezler haline gelmesi uygulanan politikalardaki çarpıklığı ortaya koydu.
DEVLETİN VERDİĞİ DESTEKLER İTHAL HAYVANA GİTTİ!
ESK Genel Müdürü Kayhan, damızlık üretim merkezlerinin geldiği son durumla ilgili bir itirafta bulunarak, “Bu yatırımların hepsi boşa gitti. Devletin verdiği destekler ithal hayvana gitti” dedi.
Kayhan, “2016’da proje getirmiştik damızlık düve merkezleri. Buradaki amacımız neydi? Biz düvemizi kendimiz tedarik edelim. Fikir olarak kabul gördü ve yatırım yapıldı, burada düve alanlara da yüzde 50 destek çıkarmıştık. Ondan sonra bu neye döndü biliyor musunuz o destek ithal düveye kaydı. Yani o yatırımların hepsi boş oldu”