TARIMDAN HABER ÖZEL / Tarımdan Haber, Et ve Süt Kurumu'nun 11 Şubat-17 Şubat tarihleri arasında Fransa ve Polonya'dan ithal ederek 35 markete kilosu 225 liradan satışını yaptığı ithal karkas et bilgilerine ulaştı. İthal edilen 61 tır karkas et, 35 markete pay edilirken, bazı marketlere ihtiyacının üzerinde karkas et satışının yapılması rant iddilarını yeniden gündeme getirdi. 

ESK'nın marketlere satışı yapılan etlerle ilgili kamuoyuna bir duyuru yapmaması dikkat çekerken, marketlerin ESK'dan düşük fiyattan aldığı karkas etlerden büyük kazançlar elde etmesi de yapılan ithalatların sorgulanmasına neden oldu.  

İç piyasada karkas etin fiyatı 310 lira seviyesinde bulunurken, ESK, ithal ettiği karkas eti marketlere 225 liradan satıyor. ESK'dan düşük fiyattan alınan karkas etin marketler tarafından kaç liradan satılacağına yönelik bir sözleşme bulunmazken, marketler 225 liradan aldığı karkas eti istedikleri fiyattan satabiliyorlar.

Bu da marketlerin kiloda 85 lira daha fazla kar etmesi anlamına geliyor. 1 tırda 21-22 ton arası karkas et bulunduğu düşünülürse her bir marketin tır başı ekstra kazancı 1 milyon 785 bin lirayı buluyor.

Bu tablo, ESK’nın et fiyatlarını kontrol etmek için yoğun bir şekilde yaptığı canlı hayvan ve karkas et ithalatının, vatandaşa değil ithalatı yapan ve ithalattan ürün alan firmalara yaradığını gösteriyor. 

BAZI MARKETLERE İHTİYACININ ÜZERİNDE KARKAS ET SATIŞI YAPILDI!

ESK’nın ithal ettiği karkas eti marketlere 225 liradan satarken, bazı marketlere ihtiyacının üstünde et satışı yapılarak özel ayrıcalık geçildiği iddiası ise ithal ette dönen büyük rantı gözler önüne serdi. BELPAŞ’a 4 tır, HAPPY’e 5 tır, HAKMAR’a 5 tır karkas et verilirken, diğer marketlere ise 1 ile 2 tır arasında karkas et verildi.

HAFTALIK 1 TIR İHTİYACI OLAN MARKETE 5 TIR ET VERİLDİ!

Özellikle HAPPY’e verilen 5 tır karkas ete dikkat çekilirken, söz konusu bu marketin haftalık ihtiyacının 1 tır olmasına rağmen 5 tır karkas et verilmesinin normal olmadığına vurgu yapılıyor. Sırada bekleyen bir çok market bulunmasına rağmen HAPPY’e verilen 5 tır karkas etin araştırılması istenirken, sektörde bazı marketlerden el altından komisyon alındığı iddialarının konuşulması ise ithal ette dönen büyük rantı gözler önüne serdi.

11-17 ŞUBAT TARİHLERİ ARASINDA ESK'DAN UCUZ FİYATA KARKAS ET ALAN MARKETLER

Happy: 5 TIR

Hakmar: 5 TIR

Belpaş: 4 TIR

Köfteci Yusuf: 3 TIR

Özen: 3 TIR

Vahdet: 2 TIR

Altunbilek: 2 TIR

Mopaş: 2 TIR

Kim: 2 TIR

Bifet: 2 TIR

Bonfilet: 1 TIR

Show: 1 TIR

Beymir: 1 TIR

Etçi: 1 TIR

Coşkun: 1 TIR

Biçen: 1 TIR

Yunus: 2 TIR

Beşler: 1 TIR

Brezilya Tarım Bakan Yardımcısından Et ve Süt Kurumu'na ziyaret! Brezilya Tarım Bakan Yardımcısından Et ve Süt Kurumu'na ziyaret!

Gimsa: 1 TIR

City Gros: 1 TIR

İkbal: 1 TIR

Sultan: 1 TIR

Namet: 1 TIR