Milli Gazete'den Sezer Yılmaz'ın haberine göre, fındık hasadının başlaması ile üretici dört gözle fındığın bu seneki fiyatını bekliyor. Ancak fındık politikasındaki çarpıklık nedeni ile işlem gören fındığın fiyatı sektörün tekelleşen şirketlerinin kararına bırakılıyor. Bu durum en çok zarar gören ise fındık üreticileri oluyor.

BİZDE NEDEN DEĞER GÖRMÜYOR?

Türkiye'nin yüzde 75'ini ürettiği fındık geçtiğimiz sene üreticinin yüzünü güldürmemişti. Geçtiğimiz yıl serbest piyasada 50 randıman fındık 10 TL'den işlem görürken, TMO tarafından 10. 50 TL'den işlem gördü. Dünya fındık üretiminin yüzde 16'sını üreten İtalya da ise fındık geçtiğimiz yıl 19 TL'den işlem gördü. Hal böyle iken akıllara 'fındık fiyatlarını kim belirliyor' sorusunu getiriyor.

FİYAT İTALYA'DAN BELİRLENİYOR

Türkiye'nin en büyük fındık ihracatçılarından olan Oltan Fındığın 2014 yılında İtalyan Ferrero şirketine satılmasıyla fındık piyasasının büyük bölümü Ferrero tarafından belirleniyor. Rekabet Kurumunun da onayını alan şirket fındık piyasasını istediği gibi yönlendiriyor. İç piyasada fındığın yüzde 40-50'sini alıp işleyen ve ihracat yapan yabancı ortaklı bu şirketin tekelci gücü nedeniyle piyasa fiyatları üzerinde etkili olduğu görülüyor. Yani Türkiye'de üretilen fındık İtalyan şirket tarafından belirlenmiş oluyor.

DEVLET BİLE BELİRLEYEMİYOR

Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, fındığı ürettiğimiz halde söz sahibi olamadığımızı dile getirerek,"Devlet bile Ferrero'den izin almadan fındık fiyatını belirleyemiyor. Bundan önce hükümetler iktidarlarını korumak için meydanlarda fındığa fiyat biçerlerdi. Ama artık iktidar fındığı meydanlarda ağzına almıyor. Burada bir tekelleşme söz konusu. Fındık gibi stratejik ürünümüz çok uluslu bir firmaya emanet" ifadelerini kullandı.

TARIMDAN HABER