Ayçiçeğinin maliyeti 1700 lira alım fiyatı 1655 lira!

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Trakya Birlik Yönetiminin açıkladığı yağlık ayçiçeği kesin alım fiyatına tepki gösterdi.

Trakya Birlik geçen yıl alım fiyatı 1.605 TL/Ton olan yüzde 40 standart yağ oranlı ayçiçeğinin fiyatını bu yıl yalnızca yüzde 3 artırarak 1.655 TL/Ton olarak belirledi.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Sarıbal yaptığı yazılı açıklamada, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen'in aynı zamanda AKP Edirne Milletvekili olduğunu hatırlattı. Sarıbal açıklamasında “Maliyeti 1700 TL/Ton olan bir ürüne 1655 TL/Ton fiyat veren hükümetin güdümündeki bir kooperatifçiliğin çiftçimize hayrının olmayacağı böylelikle ortaya çıkmıştır" dedi.

ENFLASYON VE MALİYETLERİ DİKKATE ALMADI

Trakya Birlik'in yağlık ayçiçeği fiyatlarını belirlerken ithalat fiyatlarını, enflasyonu ve girdi maliyetlerindeki artışları dikkate almadığına dikkat çeken Sarıbal açıklamasında şu bilgileri verdi:
“2016 yıl sonu enflasyon yüzde 8.5 olarak gerçekleşmiştir. 2016 yılı başında 3 lira seviyesinde olan dolar kuru yıl sonunda 3.5 lirayı aşmış olup; kabaca yüzde 16'lık bir artış söz konusudur. Bu da tarım sektörü açısından üretim maliyetlerinin artması anlamına gelmektedir. Nitekim 2016 yılı içerisinde mazot fiyatı yüzde 24 oranında artmıştır. Türkiye, AKP'nin uyguladığı yanlış politikalar nedeniyle yağlı tohumlarda ithalat sarmalından kurtulamamıştır. Düşük destek ve yüksek girdi maliyetleri üretim yerine ithalatı cazip hale getirmektedir. Yağlı tohum üretimine verilen destekler artırılmalı; üretimi artıracak, ithalatı ve dışa bağımlılığı azaltacak politikalar uygulanmalıdır."

BİTKİSEL YAĞIN YÜZDE 70'İ İTHAL EDİLİYOR

Türkiye'nin, yağlı tohum ve bitkisel yağlar açısından büyük ölçüde dışarıya bağımlı bir ülke olduğunu belirten Sarıbal, “Petrolden sonra en fazla döviz, yağlı tohumlara ödenmektedir. Son 10 yıl ortalamasında Türkiye'nin bitkisel yağ ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'i ithal tohum ve ham yağdan karşılanmıştır. Ayçiçeği tohumu ithalatına ek olarak işlenmiş ve ham ayçiçeği yağı ithalatı da yapılmaktadır" dedi.

KAYNAK: EVRENSEL / EKONOMİ SERVİSİ