Çanakkale'de Elma Bahçelerinde yürütülen Biyolojik-Biyoteknik Mücadele projesi kapsamında, elma iç kurduna karşı tarım ürünlerinde kimyasal ilaç kullanımının azaltılması hedefleniyor. Projenin uygulandığı Kocaveli köyünde düzenlenen Tarla Günü'ne İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Latif Candan, Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Şube ve İlçe Müdürleri, Teknik Personel, Köy Muhtarları ve üreticiler katıldı.

Feromonlu çubuklar kullanılarak elma iç kurdunun biyolojik olarak şaşırtılması ve çiftleşmenin önlenmesi hedeflenen projede, uygulamadan önce elma bahçelerinde iç kurdu zarar oranları %10'ların üzerindeyken, uygulama sonrasında %1'in altına düştü. Proje uygulamalarının üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandığı belirtilirken, kimyasal ilaç kullanımında %50 oranında azalma sağlandığı ifade edildi.

Buğday fiyatı düştü, mısır fiyatı arttı, arpa fiyatı değişmedi! 8 Nisan güncel hububat fiyatları Buğday fiyatı düştü, mısır fiyatı arttı, arpa fiyatı değişmedi! 8 Nisan güncel hububat fiyatları

“2023 yılında 100 dekar alanda % 50 ve 160 dekar alanda % 100 Devlet Destekli olmak üzere toplamda 260 dekar alanda Biyoteknik Mücadele projemiz devam etmektedir.

Çanakkale  Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ konu ile ilgili yaptığı konuşmada: “2023 yılında 100 dekar alanda % 50 ve 160 dekar alanda % 100 Devlet Destekli olmak üzere toplamda 260 dekar alanda Biyoteknik Mücadele projemiz devam etmektedir.

Elma üretimi yapan çiftçilerimiz elma hastalık ve zararlılarına karşı kaliteli ürün yetiştirebilmek için kimyasal ilaç (Pestisit) kullanmaktadırlar. Üreticilerin Elma İç Kurdu Mücadelesi için kullanmış oldukları kimyasal İlaçlar insan sağlığına olumsuz etkileri olması, kalıntı bırakması ve maliyetinin yüksek olmasından dolayı hem çiftçilerimiz üretim girdilerinin artmasına hem de nihai tüketici olan bizlerin sağımızı olumsuz yönde etkilemektedir.'' dedi.