Merhaba Gazetesinden Emre Özgül'ün haberine göre, yumurta sektörü iflasın eşiğinde. YUM-BİR Yönetim Kurulu Eski Başkanı Hasan Konya, “Konya'da şuan 48 yumurta firması var. Bunların yaklaşık 15-20'si sektördeki krizden dolayı ay sonunu göremeyecek. Firmalar ciddi anlamda içeriye girdi. İflasların önüne geçilemiyor” dedi. 

TEK DERDİMİZ İSTANBUL SEÇİMLERİ Mİ?

Türkiye'de yumurtacılık sektöründe 2019 yılına benzer bir diğer krizi kuş gribi vakasıyla yaşadığını hatırlatan Yumurtacılar Birliği (YUM-BİR) Yönetim Kurulu Eski Başkanı ve aynı zamanda yumurta üreticisi Hasan Konya, o dönemde de  yumurta tüketiminde azalmaların meydana geldiğini ve mâl fazlalığının oluştuğunu aktardı. O dönem devletin üreticinin mağdur olmaması adına üreticiye para ödediğini belirten Konya, “Şu dönemde biz, yetkili bir merci bulamıyoruz. Türkiye'nin bütün sorunu, İstanbul seçimi. Bütün yetkililer, İstanbul seçimine odaklandı. Türkiye'nin başarısı için çalışan ve her yıl üzerine koyarak büyüyen bir sektör batıyor. Yazıklar olsun ki bu batışa ses çıkaran, sorunlarla ilgilenen tek kimse yok. Bu sektör, üretimde dünya 9.'su ihracatta ise dünya 3.'sü. Ülke ekonomisi için büyük önem arz eden bir sektörün temsilcisiyiz biz. Bu kötü gidişata bu kadar da kayıtsız kalınır mı?” eleştirisinde bulundu.

YUMURTA ÜRETİCİSİ ÖLDÜ!

Üretim planlamasının olmadığına dikkat çeken Konya, her dönem aynı şeylerin yaşanmasından üreticinin dertlendiğini söyledi. Ülke üreticisinin heba edildiğini kaydeden Konya, “Üretici, daha iyi şeyler yapmak için borçlanıyor. Ama ferasetsiz yönetim anlayışı sonucunda işin sonu getirilmiyor. Ortada bir planlama yok. Eğer olsa o zaman üretici de tüketici de rahat bir nefes olacak. Milli lafını duyuyoruz da, ortada icraat yok. Biz öldük, çekinecek bir şeyimiz kalmadı. Yetkililer, bunları bilsin" dedi. 

SEKTÖRDE CİDDİ İFLASLAR VAR!

Geçmiş yıllarda firmaların kötü gidişat karşısında iflas erteleme yolunu seçtiğini bu dönemde ise konkordato meselesinin ortaya çıktığını vurgulayan Hasan Konya, “İşini halledebilen insanlar konkordatoyu seçiyor. Ama bu yol, iyi bir yol değil. Sonrasında kazançlı bir ticaret olmayacak” diye konuştu.

YUMURTAYI İTHAL EDECEK DURUMA GELEBİLİRİZ

Piyasada tahsilat yapılmadığını ve sektörde yüzde 90 dışarıya bağımlı olunduğunu söyleyen Konya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sektördeki ihtiyacın yüzde 90'ını ithalatla karşılıyoruz. Hayvan aşıları, mısır, ayçiçek ve soya küspesini dışarıdan alıyoruz. Yumurta üretiminde Konya 2. il. 15 milyon üretim kapasitemiz vardı. Gelin görün ki, hayvanlarımız ciddi oranda eksildi. Yumurtlayan hayvan sayımız 11-12 milyona düştü. Yumurtayı ithal edecek duruma gelebiliriz. İthalat devlet için önemsiz olabilir ama çok ciddi bir sıkıntı. Konya başta olmak üzere, çoğu ildeki üretim firmalarının önemli kısmının, Haziran ayının sonunu görebilme ihtimalı çok düşük.

ÜRETİCİLER OLARAK YEM ALAMAYACAK POZİSYONA DÜŞTÜK

Konya'da 2006 yılında 90 işletme varken, 2019 yılında işletme sayısı 48'e kadar düştü. Bu kötü gidişatla birlikte bu ay sonuna doğru firma sayısı Konya'da 30'a düşebilir. Firmaların beceriksizliğinden kaynaklanan bir sorun yaşamıyoruz. Kötü gidişat ferasetsizlikten ve yanlış politikadan kaynaklı. Ciddi anlamda üretici olarak içeri girdik. Ciddi iflaslar var. Hayvanların açlıktan yok olması  da veballi bir iş. Üreticiler olarak yem alamayacak pozisyona düştük. 36 kuruşu mâl edilen yumurtayı, 16 kuruşa satamıyoruz.

Sıkıntı ihracatın kesilmesinden deniliyor. Bu sadece bir sebep. Ayrıca ihracatı devletler yapmaz, firmalar yapar. Devletler, sektörlerin önünü açar. Devletimizin bir ülke ile sıkıntı olunca oluşacak açığı başka ülkelerle ticaret yaparak kapatma imkânını hiçbir zaman üreticiye sunmadı.

YUMURTANIN KOLİSİ 5-6 LİRAYA DÜŞTÜ

Ayrıca Irak'a gönderilen yumurtaların alımının durdurulması, buna bağlı olarak da ihtiyaç fazlası yumurtanın varlığının oluşması yumurtanın koli fiyatını da düşürdü. Bir ara 16-17 liraya kadar çıkan büyük yumurta 8-9 liraya kadar düşerken, orta boyutlu yumurtaların kolisi de 5-6 liradan satışa çıktı. Vatandaş, birkaç ay öncesine kadar daha ucuza yumurta tüketebilirken, firmalar ise fiyatların bu kadar düşmesini sağlıklı bulmadığını belirtti.