TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Temmuz 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

TARIMDAN HABER ÖZEL / Tarım Kredi Kooperatifleri’nin iştiraki olan Tareks Hayvancılık şirketinin 2019 yılı faaliyet raporu yayınlandı. SPK tarafından yayınlanan faaliyet raporunda, çiftçinin hayvancılık şirketi olan Tareks Hayvancılık, 2019 yılında 6.5 milyon lira zarar etti. 2018 yılında 4.2 milyon lira kar açıklayan Tareks Hayvancılık, 2019 yılında hedeflenen hayvan ithalatını yapamayınca ciddi bir zarar açıkladı. 

İTHALAT ÜZERİNDEN HAYVANCILIK FAALİYETİ!

SPK tarafından yayınlanan faaliyet raporu, çiftçin hayvancılık şirketi olan Tareks Hayvancılıkta, tamamen ithal hayvancılık üzerine bir faaliyet yürütüldüğü gözler önüne serildi. SPK raporunda, Tareks Hayvancılığın, hayvan ıslahı üzerine hiçbir araştırma ve geliştirme çalışmasının bulunmadığının altı çizildi. Çiftçinin hayvancılık şirketinin asli görevinin, yurt dışından besilik ve düve ithal ederek, bu hayvanları Tarım Kredi Kooperatifi ortaklarına satması yönünde olması dikkat çekti. 

ÇİFTÇİNİN ŞİRKETİ ET İTHALATI İÇİN BOSNA HERSEK’TE ŞİRKET KURDU

Eski Milletvekili Adem Tatlı'nın Genel Müdür olduğu Tareks Hayvancılık’ın hayvan ve et ithalatı için 2019 yılında iki önemli yatırım yaptığı ortaya çıktı. İthal hayvanların karantinasını yapabilmek için Afyonkarahisar’da 1800 dönüm araziyi Milli Emlak’tan yıllık 250 bin lira karşılığında 30 yıllığına kiralayan Tareks Hayvancılık, diğer yandan Et ve Süt Kurumu’na et ithalatı yapabilmek için Bosna Hersek’te de 5 bin Euro sermayeli bir şirket kurdu.  

YILLIK 1 MİLYON LİRAYA KİRALANAN ÇİFTLİK İTHALAT YAPILAMADIĞI İÇİN BOŞ KALDI 

Et fiyatlarına 1 milyar dolarlık ithalatta çözüm olmadı! ESK’nın kamuoyundan gizlenen ithalat bilgileri ortaya çıktı! Et fiyatlarına 1 milyar dolarlık ithalatta çözüm olmadı! ESK’nın kamuoyundan gizlenen ithalat bilgileri ortaya çıktı!

Diğer yandan Tareks Hayvancılık tarafından Yonca Hayvancılık’tan yıllık 1 milyon liraya kiralanan ve büyük tartışmalara neden olan Bayramdere’deki çiftliklerin de hayvan ithalatı yapılamadığı için boş kaldığı ortaya çıktı. 250 bin düve projesi kapsamında 10 bin adet boş düve ithalatı yapılarak kiralanan çiftliklerde gebeleştirilerek Tarım Kredi Kooperatifi ortaklarına satılması planlanmıştı. 

İTHALATIN YAPILAMAMASININ NEDENİ OLARAK ZİRAAT BANKASI GÖSTERİLDİ

SPK tarafından yayınlanan 2019 yılı faaliyet raporunda bu konuyla ilgili olarak şu ifadeler dikkat çekti: “250 bin düve projesi kapsamında Ziraat Bankası’nın kredi kullandırmamasından kaynaklı talep yetersizliğinden dolayı, hayvan ithalatı yapılamamış, Yonca Gruba ait kiralanan işletmelere hayvan temin edilememiş, dolayısıyla ilgili dönemde kiralık işletmeler boş kalmıştır” denildi. Faaliyet raporunda, Bayramdere’deki çiftliklere 2019 yılında sadece bin adet boş düve ithal edildiği belirtildi. 

GÜNDEME GELEN BOŞ ÇİFTLİK İDDİALARI SPK TARAFINDAN BELGELENDİ 

Bilindiği üzere Tareks Hayvancılığın Yozgat Boğazlıyan’daki 750 süt hayvanı iki ay önce Kırklareli Bayramdere’de kiralanan çiftliklere taşımıştı. Bu hayvanların da Bayramdere’de kiralanan çiftliklerin boş görünmemesi için taşındığı iddiaları gündeme gelmişti. SPK’nın şirketle ilgili faaliyet raporu bu iddiaları doğrularken, söz konusu taşınan 750 süt hayvanı bu sefer yurt dışından ithal edilen 1000 baş boş düveyle birlikte Bayramdere çiftliklerinden alınarak Boğazlıyan’daki çiftliklere geri taşınmıştı. 2 ay gibi kısa bir sürede hayvanların bu şekilde yer değiştirmesi soru işaretlerine neden olurken, bu taşıma işinin de Bayramdere çiftliklerinde, Boğazlıyan'daki çiftlikten getirilen hayvanlardan dolayı Brusella hastalığının çıktığı ve Bayramdere’deki çiftliklerin temizlenmesi için hayvanların tekrar Boğazlıyan’daki çiftliğe taşındığı iddia edilmişti. 

İTHAL BESİ DANA SATIŞI 4 BİNDEN 207'YE DÜŞTÜ!

2019 yılı faaliyet raporuna göre, 2018 yılında 4 bin 17 ithal besilik dana satışı yapan Tareks Hayvancılık, 2019 yılında ise sadece 207 ithal besilik dana satışı yapabildi. Boş gebe düve ithalatının yapılamamasının yanında ithal besilik dana satışlarının da düşmesi, açıklanan zararda önemli bir yer tuttu.