7 liralık şarjla 8 saat çalışacak elektrikli traktör mümkün mü? Seri üretimi ne zaman başlayacak? Çiftçiye hangi fiyattan satılacak?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından gündeme getirilen 7 liralık şarjla 8 saat çalışacak elektrikli traktör, biranda çiftçinin gündemine oturdu. Bakan Pakdemirli, tartışma konusu olan elektrikli traktörle ilgili olarak bugün bir açıklama daha yaparak, söz konusu traktörün üretimi için Nisan ayında traktör üreticileri ile ekstra bir toplantı yapacaklarını söyledi.

Ancak Sözcü gazetesi yazarlarından Murat Muratoğlu, söz konusu traktörün üretiminin mümkün olmayacağını belirterek, “Tarım Bakanı fizikten anlayabilir. Belki matematiği de iyi değildir. Lakin bu enerji 2750w elektrikli süpürgeyi 4 saat çalıştırmaya eş değerdir. Sorsa öğrenir" dedi.

BAKAN BUGÜN YENİ BİR AÇIKLAMA YAPTI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bugün katıldığı bir televizyon programında konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

“Biliyorsunuz Türkiye'nin elektrikli araba ile ilgili bir iddiası var. Biz de sessiz sedasız medyaya duyurmadan 'elektrikli traktör ile ilgili bir çalışma yapabilir miyiz?' dedik. Baktık olabilecek bir durum ortaya çıkıyor. Dünya da şu anda da ticarileşmiş herhangi bir elektrikli traktör yok. Ama bugün itibari ile köylümüzün, üreticimizin, çiftçimizin en büyük derdi nedir diye sorsak mazot derler. Çiftçimiz girdilerin yüksek maliyetli olduğunu söylüyor.

Acaba buna bir çare olur mu? Bu bir yılda olmaz, üç yılda olmaz beş yılda, on yılda … Eğer biz Türkiye'de seri üretim bir traktör yapıp filoyu değiştirebilirsek ve filo tamamen buna dönerse bu Türkiye'yi farklı bir uluslararası skalaya çıkarır. Çünkü günlük 7-10 liralık bir şarjla 12 saat çalışacak bir traktörden bahsediyoruz. Bunun protatipini yaptık. Ben de kullandım. Son derece güçlü. Saha testleri devam ediyor. En kısa zamanda biz bunu seri üretime hazırlayıp çiftçimize, üreticimize uygun şartlarda, benzer traktörler ne fiyatta ise o fiyatlarda vermenin çarelerini arıyoruz."

MİLLETLE DALGA GEÇİLİYOR

Sosyal medyada da ciddi bir tartışma konusu olan elektrikli traktör konusunu bugün köşesine taşıyan Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, elektrikli traktör konusunda milletle dalga geçildiğini söyledi. Muratoğlu, “Milletle öyle böyle dalga geçmiyorlar! Söylediklerine inanacak saf kitle olduğunu biliyorlar. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bu işin piri…" eleştirisinde bulundu.

Böyle bir traktörün üretilmesi durumunda bunun açıklamasının Pakdemirli'ye kalmayacağını ifade eden Muratoğlu, Traktörü nasıl bir şey sanıyor acaba? Güneş enerjisi ile çalışan traktörün oyuncağını yapsana. Elektrikli traktörü bırak, önce çiftçiye mazotta vergiyi sıfırla! Zira öyle bir şey yapsak açıklama sana kalmaz. Açılışa gelen dünya liderlerinden yer bulup protokolde bile oturamazsın" dedi.

TARIMDANHABER