Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinesinde gerçekleştirilecek olan 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, 29 Ocak 2019 tarihinde başlayacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Cumhurbaşkanımızın Antartika'da olan 30 ülkeden biri olma misyonuyla beraber biz de Antartika'da kurulacak Türk Üssü'ne Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM)'müzden bir arkadaşımızı gönderiyoruz. Orada 40 gün boyunca kalacak. İnşallah yakın bir zamanda da hızlı bir şekilde danışman ülke statüsü alıp Antartika'daki kalıcı çalışmalarımıza devam ediyor olacağız. Meteoroloji konusunda dünya ile yarışan bir ülke olmaya kararlıyız. Başta personelimiz Mehmet Yıkılmaz olmak üzere Antarktika'ya gidecek tüm bilim insanlarına başarılar ve kolaylıklar diliyorum." dedi.

TÜRKİYE'NİN HEDEFİ "DANIŞMAN ÜLKE" OLMAK...

1 Aralık 1959'da imzalanan Antartika Antlaşması ile kıtanın yönetimi bugün itibarıyla 29'u danışman, 24'ü gözlemci ülke statüsünde olmak üzere toplam 53 ülkeye ait. Türkiye ise "gözlemci ülke" statüsünde bulunuyor. Türkiye, Antartika'ya düzenlediği bilimsel seferler ve çalışmalarının ardından "danışman ülke" statüsü elde etmeyi hedefliyor.

Antartika Bilim Seferine katılacak personele geçtiğimiz Kasım ayında Antalya'da Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından "Beyaz Kıta"da zorlu koşullarda yaşayabilmeleri için çeşitli eğitimler verildi. Kıtaya ulaşımda yolculuğun yüzde 80'i denizde geçtiği için katılımcılara gemide yaşam, hızlı bot kullanımı, gemide örf ve adetler, gemi içerisindeki hiyerarşi, teknik terimler, temel ilk yardım eğitimi gibi bilgiler aktarıldı.

TARIMDANHABER