Domates yetiştiriciliğinde yeni başlayanların öncelikle akılda tutması gereken püf noktalar vardır. Zengardentr.com’un konuyla ilgili olarak yaptığı derlemede, saksı yetiştiriciliğinde domates fidesinin doğrudan doldurulmuş bir saksı yerine fide geliştikçe toprak doldurulması gerekiyor. Bu şekilde bir domates yetiştiriciliğinde eklenen her toprakta domates fidesi daha iyi köklenecek ve gübreyi daha rahat alacak.  

SAKSI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE PÜF NOKTA

Bunun için öncelikle saksı yetiştiriciliğinde derince bir saksı seçin. Saksının 3’te birini verimli bahçe toprağı ile doldurup domates fidesini buraya dikin. Bitki gelişip gübreleme dönemi gelince, organik gübre karıştırdığınız bahçe toprağını saksınıza yavaş yavaş ekleyin. Her seferinde domatesiniz yeni eklediğiniz toprağa kök salacak ve saçak kökler taze gübreyi daha rahat alacaktır. Bu sayede çapalama yapmadan, saksı içinde gerekli gübrelemeyi bitkiye en sağlıklı yolla ulaştırmayı başarır yüksek verim alırsınız. Sezon sonunda saksınız artık toprakla tamamen dolmuş, siz ise bolca domates toplamış olursunuz.

DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNDE HASTALIKLARA DİKKAT!

Domates yetiştiriciliğinde hastalıkları da yakından takip etmemiz gerekiyor. Çeşitli böcekler daha siz domates almadan çiçeklerin dökülmesine meyvelerin hastalanmasına sebep olurlar. Bunun için dikimden önce ve sonra alacağınız bir kaç tedbir size kolay bir sezon yaşatır.

EKİM TOPRAĞINA BAKIR İLAVE ÖNERİSİ 

Ekim toprağınıza bakır ilave edin. Domates yapraklarına da havadan gelen bir çok mantar hastalığı vardır. Bitkinin yeşil kısımları beyaz bazen kurumuş gibi kahverengi izlerle kaplanır. Genelde bu durumla karşılaşmadan önce ve hastalık boyunca mantar ilacı tatbik ederek bitki kurtarılmaya çalışılır. Oysa sağlıklı toprakta gelişen bitkiler hastalıklara karşı dayanıklı olurlar. Bakır ilave etmek için mutlaka ziraatçınıza danışın. Belirtilen oranda toprağa kattığınız bakır sadece domateslerin değil, tüm bitkilerin sağlıklı yetişmesine imkan sağlayan hastalık öncesi aşı gibidir. Bakır değişik isimler altında satılsa da ziraatçilerin tamamında kolaylıkla bulunur. 

Domates yetiştiriciliğinde dikim, bakım ve gübrelemede nelere dikkat edilmeli?

Domates fidesi toprakla aynı seviyede dikilmelidir. Kök boğazı toprağın çok altında ya da üstünde kalmamalı toprakla aynı seviyede olmalıdır. Kullandığınız toprak organik gübreleri kullanmayı tercih edin. Bununla ilgili olarak sıvı organik gübre veya organik toz kompost gübreler kullanılabilir. Hem domates bitkisi sağlıklı bir gelişim sağlayacak hem de verimli, lezzetli domates alma imkanınız artacak. 

BEYAZ SİNEK HASTALIĞINA KARŞI KADİFE ÇİÇEĞİ

Domates yetiştiriciliğinde başta beyaz sinek olmak üzere pek çok zararlı ile karşılaşabilirsiniz. Beyaz sinek hastalığı, yaprakların bozulmasına bitkinin sağlığını hızla kaybetmesine verim düşüklüğüne neden olur. Oysa domatesle birlikte kolaylıkla yetiştirebileceğiniz Kadife çiçeği ile bu zararlılarla çok rahat baş edebilirsiniz.

SARARAN YAPRAKLAR SİZİ ENDİŞELENDİRMESİN

Sezon boyunca toprağa yakın yapraklar zaman içinde sararacak solacaktır. Bu tamamen normaldir. Bu yapraklar kurudukça ve soldukça toplayın ve bitkiden uzaklaştırın. Bitki hem görsel olarak temiz ve sağlıklı gözükecek hem de hastalıklara yuva olan ölü yapraklardan kurtulmuş olacaksınız.

Kaynak: www.zengardentr.com

Domates yetiştiriciliğinde çok merak edilen; Domates kaç günde yetişir? Domates ekimi hangi ayda yapılır? Domates nerede yetişir? Evde domates yetiştirme! Domates nasıl yetişir? sorularının cevapları ile ide kısa bir derleme yaptık. 

Domates kaç günde yetişir?

Domates yetiştiriciliğine özellikle yeni başlayanlar domatesin kaç günde yetişerek ürün alacağını merak ediyor. Buna göre, açık tarlada yetiştirilen domates, tohum ekiminden sonra 80-100 gün içinde, fide dikiminden sonra ise ortalama 60-80 gün arasında hasatlık hale gelir. Domates fideleri yine ortalama 30-50 gün boyunca tohum yataklarında bekletilir. Üreticiler genellikle 3-6 haftalık fideleri dikmeyi tercih ediyor. Domates yetiştiriciliğinde unutmamamız gereken, domates sıcak havayı sever, yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. 

Domates ekimi hangi ayda yapılır?

Domates tohumları mart ayı sonunda saksıda ve balkondaki yerini alabilir. 

Domates nerede yetişir?

Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişen domates özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde oldukça fazla üretilmektedir. Domates ılıman iklim kuşağını seven bir sebzedir. İdeal domates yetiştiriciliği için ortamın 18 ile 27 derece sıcaklıkta olması gerekiyor. 

Evde domates yetiştirme

Gübre sektörünün duayen ismi Kadir Yiğit haftalık yazıları ile Tarımdan Haber’de! Gübre sektörünün duayen ismi Kadir Yiğit haftalık yazıları ile Tarımdan Haber’de!

İnsanlar evlerinde çok rahat domates yetiştirebiliyor. Bunun için sağlıklı bir fide, bahçe toprağı ve geniş bir saksı yeterli. İnternette, saksıda domates yetiştirmeye yönelik bütün püf noktalar bulunabiliyor. Bu bilgilerden yararlanarak, balkonunuzda doğal ve lezzetli domatesler yetiştirebilirsiniz. 

Domates nasıl yetişir?

Domates tarlada ve evlerde saksı içinde yetiştirmeye uygun bir sebzedir. İlkbahar aylarında gübrelenen topraklar domates yetiştirmek için elverişli hale gelir. Domates fidesi ekildiği toprakta ne çok altta ne de çok üstte bulunmalıdır. Yeterli güneş ve bol su ile beslenen domates fideleri kısa sürede gelişmeye başlarlar. Ancak domatesin toprağı soğuksa, çimlenme yavaşlayacağından gelişme hızı da düşer. Bahçeye ekilen domates fidelerinin bol suya ihtiyacı vardır. Özellikle havanın serin olduğu saatlerde haftada birkaç gün süreyle tekrarlanan sulama işlemi, fidelerin sağlıklı olmalarını sağlar. Saksıda yetişen domates fidelerinin de bol suya ihtiyacı vardır. Gelişme döneminde bol su isteyen domatesler, hasat dönemi yaklaştığında sulanmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle hasat zamanı gelen domatesleri fazla sulamamak gerekir.