Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Arıcılık, ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de çok eskiden beri yapılan ve oldukça gelişen önemli bir tarımsal faaliyeti olup, günümüzde de ilçelerimizde hızla yayılmaktadır.

İlimizde toplumun arıya ve arıcılığa geleneksel bir önem vermesi, arıcılığın toprak varlığına bağlı olmaksızında yapılabilen tarımsal bir faaliyet olması ve gezginci arıcılığın yarım asrı aşan bir tecrübeye sahip bulunması ile sağlanan birikim ilin arıcılık potansiyelinin boyutlarını genişleten unsurları oluşturmaktadır.

Arıcılığın az masraf ve iş gücü gerektirmesi, zevkli bir uğraş olması, birbirinden değerli ürünlerin üretilmesi, ürünlerinin diğer tarımsal ürünlere göre bozulmadan uzun süre saklanabilmesi nedeniyle Diyarbakır yöresinde arıcılık sosyo-ekonomik bir önem taşımaktadır.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortak katkılarıyla Arı Yetiştiriciliği Eğitim Kursları düzenlenmektedir. Arı Yetiştiriciliğiyle ilgili verilen bu eğitim kursu, hem Diyarbakır'da hem de hem bölgedeki arı yetiştiriciliğine katkıda bulunarak, bölge arıcılığının gelişmesine önemli oranda katkı sağlamaktadır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ilimizde arıcılık alanında faaliyet gösteren yetiştiricilere, 10.03.2017 tarihinden itibaren destekleme ödemelerine başlanmıştır.

İlimizde, arıcılık faaliyetinde bulunan ve arıcılık desteklemelerinden faydalanma şartlarını taşıyan 482 adet işletme sahibine, 101.133 adet arılı koloni için 1 milyon 11 bin TL arılı kovan destekleme ödemesi yapılacaktır.

Arıcılara destek kapsamında yapılan ödeme, ertelemeye mahal verilmeden zamanında gerçekleşecektir. Bu destekleme ile yetiştiricilerimiz, arı ve kovanlarının bahar bakımını yapıp, gerekli olan araç gereçleri sağlama yönünden rahatlayacaklardır. Dolayısıyla önümüzdeki dönem, üretim için daha verimli bir evre geçirmiş olacaklardır.

Arıcıların, söz konusu desteklemelerden faydalanabilmeleri için Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı, en az 30 adet aktif arılı kovana sahip, Arıcılar Birliği üyesi olmaları şartını taşımaları zorunludur. Arıcılarımıza, bu yıl sağlıklı ve bereketli bir yıl geçirmelerini dileriz.

TARIMDAN HABER