2022 yılında çiftçiye verilecek destekler 1.8 milyar lira artarken, faiz ödemeleri tam 60 milyar lira artacak. Bir diğer anlatımla 2021 yılında çiftçiye verilen destek miktarı ile faize ödenen miktar arasında tam 7 kat fark varken, bu fark 2022 yılında daha da artarak tam 9.3 katına çıkacak. Hükümet, üretimi değil rantiyeyi destekleyerek faizleri nasıl düşürecek merak ediliyor.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile faiz konusu biranda ülkenin sıcak konusu haline gelirken, bütçedeki faiz giderlerindeki artış ile tarımsal desteklerdeki artış karşılaştırıldığında ortaya çıkan tablo, hükümetin faiz konusunda yaşadığı samimiyetsizliği gözler önüne seriyor. Bütçedeki iki kalem karşılaştırıldığında üretimin değil rantiyenin korunup kollandığı görülürken, üretimin desteklenmediği bir yerde faizlerin nasıl düşürüleceği ise merak ediliyor. 

MAKAS GİDEREK AÇILIYOR!

Bütçedeki faiz giderleri her yıl katlanarak artarken, tarıma ayrılan destek miktarı ile faiz ödemeleri arasındaki makasta giderek açılıyor. Bütçedeki faiz gideri ile tarımsal destek miktarı arasında geçen yıl 7 kat fark varken, bu fark 2022 yılı bütçesinde 9.3’e çıktı. 

FAİZE 240.4 MİLYAR LİRA ÇİFTİYE 25.8 MİLYAR LİRA ÖDENECEK

2022 yılı bütçesinde faiz gideri olarak 240.4 milyar lira ayrılırken, çiftçinin yapacağı bütün tarımsal üretim için ayrılan destek miktarı ise 25.8 milyar lira oldu. Bütçedeki bu tablo kaynakların üretim için kullanılmadığını gösterirken, tarımın da nasıl ihmal edildiğini gözler önüne seriyor. 

ÜRETİM DESTEKLENMEDİĞİ İÇİN FİYATLAR GİDEREK ARTIYOR

Tarımda uygulanan yanlış politikalardan dolayı buğday, pamuk, ayçiçeği gibi temel ürünlerde Türkiye ithalatçı konumunu korumaya devam ediyor. Kurların yükselmesi ve yurt dışında da fiyatların yükselmesi, içeride temel gıda maddelerinin fiyatlarının sürekli yükselmesine neden olurken, dar gelirli insanların da gıda maddelerine ulaşımını giderek zorlaştırıyor. 

TARIMI BÖYLE Mİ DESTEKLİYORSUNUZ?

Bütçede faiz giderleri için ayrılan kaynakla tarımsal destekler için ayrılan ödenek miktarları karşılaştırıldığında tarımın nasıl ihmal edildiği daha iyi görülüyor. Her ne kadar tarımsal desteklere ayrılan ödeneğin geçen yıla göre artırıldığı ifade edilse de yapılan bu artışın faiz giderlerindeki artışın yanında hiçbir anlam ifade etmediği ortaya çıkıyor. 

ÇİFTÇİYE VERİLEN DESTEK 1.8 MİLYAR LİRA RANTİYEYE VERİLEN DESTEK 60 MİLYAR LİRA ARTTI! 

2021 bütçesinde tarımsal desteklere 24 milyar lira ödenek ayrılırken, 2022 yılında ise 1.8 milyar liralık bir artış yapılarak 25.8 milyar liraya çıkarıldı. Ancak faiz giderlerindeki artış ise korkunç boyutlara ulaşarak 180 milyar liradan 240.4 milyar liraya çıktı. Görüleceği üzere 2022 yılı bütçesinde tarımsal desteklere ayrılan miktar ile faiz giderleri için ayrılan miktar arasındaki makas çiftçinin aleyhine daha da açılıyor. 2021 bütçesinde bu makas 7 kat iken 2022 yılında 9.3 kata çıkacak.