TARIMDAN HABER ÖZEL

Tarım ve Orman Bakanlığının, Türkiye’nin en önemli süt üreticilerinden Feyz Hayvancılığın sahibi ve TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu’na verilen tarımsal desteklerden 5 yıl men cezası mahkemeden geri döndü. Solakoğlu, Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün talebi üzerine Karacabey İlçe Tahkim Komisyonu tarafından verilen tarımsal desteklerden 5 yıl men cezasının iptaline yönelik Bursa 1. İdare Mahkemesine açtığı davayı kazandı. Feyz Hayvancılığa verilen 5 yıl tarımsal desteklerden men cezasında birçok konuda hukuka aykırılık tespit eden Bursa 1. İdare Mahkemesi, teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına karar verdi. 

KEYFİ CEZA MAHKEMEDEN DÖNDÜ 

Türkiye’nin sayılı çiftlilerinden ve örnek gösterilen üreticilerinden olan Feyz Hayvancılık’ın sahibi Sencer Solakoğlu’na, geçtiğimiz Eylül ayında ağır bir ceza verilerek 5 yıl bütün tarımsal desteklerden men edilmişti. Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün talebi üzerine Karacabey İlçe Tahkim Komisyonu tarafından verilen ceza, sektörde büyük tepkilere neden olmuştu. Verilen cezanın hiçbir kanuni karşılığı bulunmazken, Bakanlık büyük bir hukuk skandalına imza atmıştı. 

'BAKANLIĞI ELEŞTİRDİĞİM İÇİN CEZA KESTİLER' 

Feyz Hayvancılığın sahibi ve TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, bu durumu sert bir dille eleştirerek, Tarım ve Orman Bakanlığını eleştirdiği için kendisine bu cezanın verildiğini iddia etmişti. 

MAHKEME BAKANLIĞIN CEZA İŞLEMİNDE YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ 

Söz konusu cezayı mahkemeye taşıyan Solakoğlu, Bursa 1. İdare Mahkemesine açtığı davayı kazandı. Mahkeme, 3 Nisan’da verdiği kararda, tarımsal desteklerden men cezasında açıkça hukuka aykırılık bulunduğunu tespit ederek söz konusu işlemin uygulanması durumunda telafisi güç zararlar doğuracağını belirterek, teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına karar verdi. 

CEZANIN YUKARININ BASKISIYLA VERİLDİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ  

Mahkemenin kararı, Feyz Hayvancılık’la ilgili olarak verilen tarımsal desteklerden men cezasının ‘yukarının baskısıyla keyfi bir kararla verildiği’ iddialarını yeniden gündeme getirdi. Bilindiği üzere Karacabey İlçe Tahkim Komisyonu, cezayla ilgili kararını verirken hiç bir inceleme yapmadan doğrudan Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün talebini onaylamıştı. Bu da ‘cezanın yukarının baskısıyla keyfi bir şekilde verildiği’ iddialarına neden olmuştu. Bursa 1. İdare Mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararında, ‘hukuka aykırılığı açık’ tespitinde bulunması dikkat çekerken, bu tespit cezanın keyfi bir kararla verildiği iddialarını da yeniden gündeme getirdi.