Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Çakır, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Çankırı'da Hayvancılığın geliştirilmesi ve verimli kültür ırkı hayvanların sayısının artırılması ile birlikte kaba yeşil yem kullanılmasına da bağlıdır. Kış mevsiminde et ve süt verimini artırmak ve ucuz yem temin etmek için silaj yapılması önem arz etmektedir.

BİRİNCİ VE İKİNCİ ÜRÜN SİLAJLIK MISIR EKİMİ YAPILDI

Çankırı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak İl Özel İdaresinden sağladığımız kaynaklarla 2000-2500da dekar alanda birinci ürün ve ikinci ürün silajlık mısır ekimi gerçekleştirildi.

90 GÜN SONRA HASADI YAPILACAK

Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Çakır, Şube Müdürü görevlilerle birlikte birinci ürün silajlık mısır ekim sahaları gezildi. Yine yeni ekimi yapılan ikinci ürün silajlık mısır ekimi yapıldı. Ekimi yapılan ikinci ürün silajlık mısırların yaklaşık 80-90 gün sonrada hasadı yapılacak.

Silajlık mısır, hayvancılık yapan işletmelerimizin çiftçilerimizin mutlaka hayvan beslemede kullanması gereken kaba hayvan yemidir.

BUGÜNE KADAR GEREKEN ÖNEM VERİLMEDİ

Besin maddelerindeki değer kaybını en aza indiren ve su içeriği yüksek kaba yem özelliğindedir. Hayvancılığın geliştiği bölgelerde yoğun olarak kullanılmaktadır. İlimizde ise gerek alışkanlıklar gerekse bilgi eksikliği yüzünden silaja gereken önem verilmemiştir.

İl Müdürü Osman Çakır, hayvancılığımızın daha ileri noktalara taşınması açısından Kızılırmak İlçemiz ve havzasında mutlaka silajlık Mısır ekimini yaygınlaştırmamız gerekir. Silajlık mısır ekimi yapanlara ayrıca Bakanlığımızca dekara 125 TL (dönüm) destekde verilmektedir. İlimizde Kızılırmak havzasında ve bazı bölgelerimizde ikinci ürün olarak da arpadan sonra ekimi mümkündür ve 125 TL-da desteğinden de ayrıca destek almaktadır.

Tüm çiftçilerimizi özellikle hayvancılık yapan çiftçilerimizi önümüzdeki yıllarda tarla tarımına silajlık mısır ekimini de almalarını tavsiye ediyoruz”

TARIMDANHABER