Dondan zarar gören kayısı üreticilerine hasar ödemeleri önceki gün başladı. Seçim öncesi hasar ödemesinin üreticiye 150-180 lira olarak yapılacağı vaat edilirken, bu ödemelerin dekar başına 41.61 TL olarak ödenmesi üreticiyi tam anlamıyla hayal kırıklığına uğrattı.

Kayısının bazı bölgelerde yüzde 90 oranında zarar gördüğünü belirten Ziraat Odaları, “En fazla 50 dekara kadar ödeme yapılıyor. Yani 50 dekar arazisi olan bir üretici 2 bin TL hasar ödemesi alacak. Oldukça komik bir rakam. Seçimden önce üreticiyi umutlandırdılar ama şimdi görüyoruz ki Malatya çiftçisiyle dalga geçilmiş" diye tepki gösterdiler.

Yeni Malatya gazetesinden Güler Hazar'ın haberine göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 28 Mayıs'taki Malatya mitinginde 'Dondan zarar gören kayısı çiftçilerinin zararının karşılanacağı' yönündeki açıklamasının ardından, Valiliğin koordinatörlüğünde oluşturulan Hasar Tespit Komisyonu'nun belirlediği kriterlere göre don zararı hasar ödemelerine başlandı.

28 BİN 100 ÇİFTÇİYE 25 MİLYON LİRA ÖDEME YAPILACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Malatya'daki 28 bin 100 çiftçiye 25 milyon TL ödeme yapılacağını söyledi. Malatya genelinde toplam 600 bin dekarlık bir alan için hasar ödemesi yapılacağını kaydeden Selvi, dekar başına 41,61 TL ödeme yapılacağını kaydetti. En fazla 50 dekara kadar yapılacak hasar ödemesinde, üreticiye verilecek en yüksek miktar ise 2 bin 80 TL.

ZİRAAT ODALARINDAN SERT TEPKİ

Dekar başına verilen 41,61 TL ödemeyi Yeni Malatya Gazetesi'ne değerlendiren Ziraat Odaları ise verilen rakamlara sert açıklamalarla tepki gösterdi. Kayısı üreticilerinin hayal kırıklığı yaşadığını belirten Ziraat Odaları “Demek ki seçimler öncesi verilen sözler oy avcılığından ibaretmiş. Malatyalı üreticileri umutlandırıp, şimdi derin bir hayal kırıklığına sürüklediler. Keşke bu parayı da vermeselerdi' sözleriyle çiftçilerin tepkilerini aktardılar.

SEÇİM ÖNCESİ OY AVCILIĞI YAPILMIŞ

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Malatya mitinginde verdiği sözün ardından siyasilerin seçim çalışmalarında don zararını her defasında gündeme getirip çiftçileri umutlandırdıklarını belirten Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başer, “Ancak gelinen noktada bugün ödenen rakam, tam anlamıyla bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Çiftçilerimiz oyuna getirilmiştir. Demek ki sadece oy avcılığı yapılmış. 5 yıl önce de Malatya'ya don hasarı ödemesi yapılmıştı ve o zaman dekar başına yaklaşık 150 TL gibi bir rakam verilmişti. 5 yıl sonra 40 TL ödeniyor. Üreticilerimizle dalga geçildi" dedi.

BU PARA ÇİFTÇİNİN HANGİ YARASINA MERHEM OLACAK?

Mazot, gübre ve kayısının diğer bakım masraflarını çıkarabilmek için üreticilerin bankalara borçlandığını kaydeden Mehmet Başer “Verilen 300-500 lira ile çiftçinin hangi yarası sarılacak merak ediyoruz. Battalgazi'deki çiftçilerimiz parayı almayalım, bir kısmı da 'Alalım, Karadeniz'deki fındık ve çay üreticisine verelim' diyorlar. Dağıtılan bu komik rakamlardan dolayı Ziraat Odası yöneticilerini suçluyorlar. Onların haklarını yeterince savunmadığımızı söylüyorlar. Çiftçiler, oyuna getirilmiştir. Üreticilerimizle alay edilmiştir. Ama bundan sonra bu oyunlara gelmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

40-50 LİRANIN PEŞİNE DÜŞEN ÇİFTÇİNİN HALİNİ DÜŞÜNÜN!

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz da, çiftçiye yapılan hasar ödemesi miktarının, üreticilerde büyük üzüntü yarattığını söyledi. Solmaz, "Kayısı geçen yıl zaten yoktu. Bu yıl da bazı yerlerde yüzde 90 oranında zarar gördü. Umudunu bu ödemeye bağlayan çiftçiler için verilen bu rakam gerçekten üzücü. Bütün imkanlarımızı zorlayarak hasarın karşılanmasını sağladık ancak çok fazla sayıda çiftçi müracaat edince ortaya düşük bir rakam çıktı" diye konuştu. Kayısı üreticilerinin büyük tepki gösterdiğini ifade eden Solmaz, “40-50 liranın peşinden gidecek üreticinin halini varın siz düşünün" dedi.

DAĞ FARE DOĞURDU

Kayısıda hasar ödeme miktarlarına en sert tepkiyi gösterenlerden biri de Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç oldu. Malatya çiftçisinin, geçen yıldan bu yana don olayları nedeniyle perişan olduğunu ve 7 Haziran seçimleri öncesinden başlayarak hasarının karşılanacağı noktasında üreticilere umut verildiğini kaydeden Yunus Kılınç, “Şimdi bakıyoruz ki dağ fare doğurmuş. Çiftçilerimiz şoke olmuş durumda. Keşke vatandaşa hiç umut verilmeseydi, madem bu kadar para verilecekti, keşke hiç vermeselerdi" diye konuştu.

SEÇİM GEZİLERİNDE BÖYLE SÖYLEMEMİŞLERDİ!

Milletvekillerinin, seçim gezilerinde vatandaşlara dekar başına 150-180 TL arasında destek verileceğine dair vaatte bulunduklarını ileri süren Kılınç, şunları söyledi: “Son seçimde de Malatya, iktidara büyük destek verdi ancak karşılığında yine üzüntü yaşadı. Yıllardır fındık üreticisine alan bazlı destek verilirken, sadece Ordu'nun fındık alanının 3'te biri kadar kayısı alanına sahip Malatya üreticisine verilen para 41,60 TL. Hiç değilse vatandaşa umut vermeselerdi. Vatandaşımız zannetti ki, verdiği oyun karşılığını alacak. Ama önümüzde başka seçimler de olacak. Ben artık Malatya çiftçisinin kendisine yapılan bu haksızlıklara göz yummayacağını düşünüyorum."