TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nın 47. Olağan Genel Kurulunda bir konuşma yapan İyi Parti Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Tarım Komisyonu Koordinatörü Ergin Kahveci, mazot destekleriyle ilgili olarak önemli bir öneride bulundu. 

DÜŞEN PETROL FİYATLARINI MAZOT DESTEKLERİNDE FIRSATA ÇEVİRELİM

Rusya ve Suudi Arabistan arasında yaşanan petrol savaşının yansıması olarak dip yapan akaryakıt fiyatlarında yapılan indirimlerin çiftçiler için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini dile getiren Kahveci, 2020 yılında ödenecek mazot desteklerinin ön avans şeklinde 15 Nisan’a kadar çiftçiye ödenmesi gerektiğini vurguladı. Kahveci, avans olarak ödenecek mazot desteklerinin daha sonra yapılacak desteklerden mahsup edilebileceğini kaydetti. 

15 NİSAN'A KADAR 4 MİLYAR TL MAZOT DESTEĞİ ÖDENEBİLİR 

Avans olarak ödenecek mazot destekleriyle ilgili olarak rakam veren Kahveci, şunları kaydetti: “Bitkisel ürünler için dekar başına 10 TL mazot girdi avansı olarak 2 milyar TL, Besicilik için 3,5 milyon baş besi hayvanı için 400 kg canlı ağırlık üzerinden 0,75 TL/kg olmak üzere 1,05 milyar TL, Süt üretiminde 0,05 TL/litre olacak şekilde 1 milyar TL olmak üzere toplam 4 milyar TL, (akaryakıt girdisi için) ön destekleme avansı ödenmesini öneriyorum. Bu ödemeler 22 milyar TL olan 2020 tarımsal destekler bütçesinden daha sonra mahsup edilmeli” 

ÇİFTÇİMİZE İYİ BİR MOTİVASYON OLUR HEM ÇİFTÇİ HEM ÜLKE KAZANIR

Düşen petrol fiyatlarından dolayı mazot desteklerinin avans olarak önceden ödenmesi durumunda bunun çiftçiye iyi bir motivasyon olacağını ve ürününü ucuz mazot girdisi kullanarak üreteceği için gıda fiyatlarının da düşeceğini bildiren Kahveci, “Hükümet bu konuda bir adım atarsa hem çiftçimiz hem de ülkemiz kazanmış olacak” dedi.