İLGİ YAVRUYA VERİLEREK BUZAĞI SAYISI ARTIRILACAK

ÖZEL HABER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hayvancılık desteklerinde önemli bir politika değişikliğine giderek, buzağıya ilgiyi artıracak. Bu politika değişikliği ile doğum aralığını kısaltmayı ve buzağı ölümlerini en asgari seviyeye indirmeyi amaçlayan Bakanlık, yeni destekleme modeli ile yılda 5 milyon buzağıyı yaşatmayı planlıyor. Bu planın gerçekleşmesi durumunda ülkedeki et açığının kapatılması konusunda önemli bir adım atılmış olacak.

BAKANIN VERDİĞİ BİLGİNİN DETAYLARINA TARIMDAN HABER ULAŞTI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in geçtiğimiz hafta sonu Erzurum'da yapılan Ortak Akıl Toplantısında hayvancılık destekleri ile ilgiyi yaptığı açıklamanın detayları belli oldu. Tarımdan Haber'in Bakanlık kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre, 2016 yılında hayvancılık desteklerinin 3'te 1'i buzağı desteklerine ayrıldı.

2016'DA HAYVANCILIĞA 3.2 MİLYAR LİRA DESTEKLEME YAPILACAK

Hayvancılık desteklerine 3.2 milyar lira ayrılırken bunun 1 milyar lirası buzağı desteklerine verilecek.

Ülkede yaşanan et açığını kapatmak için hayvancılık desteklerine yeni bir bakış açısı getiren Bakanlığın, yaptığı ihtiyaç analizi sonucunda böyle bir tedbire başvurduğu belirtiliyor.

BUZAĞI DESTEKLERİ 350 TL İLE 500 TL ARASINDA DEĞİŞECEK

Buzağı destekleri 350 TL ile 500 TL arasında değişecek. Buna göre, her doğan buzağıya 350 TL destek verilecek. Suni tohumlama ile buzağı elde eden işletmelerde bu destek 450 TL olacak. Yerli tohum kullanarak suni tohumlama yapan işletmelerde ise destek miktarı 500 TL olacak. Yetiştiriciler sadece bir destekten yararlanabilecek.

KÜPELEME VE AŞILAMA ZORUNLULUĞU BULUNUYOR

Buzağı desteğinden yararlanılabilmesi için hemen küpelenmesi ve bakanlığın programlı aşılarının yaptırılması gerekiyor. Bakanlık destek miktarını yükselterek ilgiyi yavruya vererek, buzağı sayısını artırmayı amaçlarken diğer yandan da buzağıların sağlığı ve beslenmesini ön plana çıkaracak.

DOĞUM ARALIĞI KISALTILACAK

Türkiye'de iki buzağı arasındaki sürenin AB ülkelerine göre çok uzun olduğuna dikkat çekilirken, hayvancılıkta doğum aralığının kısaltılmasının önemine dikkat çekiliyor. Yeni destekleme modeli ile doğum aralığının kısalacağı, yetiştiricinin yılda bir buzağı alma yönünde programlar yapacağına vurgu yapılıyor.

KAYBEDİLEN 1 MİLYON BUZAĞI YAŞATILACAK

Türkiye'de doğurma kapasitesinde 7 milyon hayvan bulunduğu, bu hayvan varlığına göre yılda asgari 5 milyonun üzerinde buzağı elde edilmesi gerektiği belirtiliyor. Ancak doğum aralığının uzun olması ve hastalık ile bakımsızlıktan dolayı elde edilen buzağı sayısının 4 milyon seviyesinde kaldığına dikkat çekiliyor. Buradaki buzağı kayıplarının yeni destekleme modeli ile önüne geçilmesi amaçlanıyor.

BUZAĞI KAYIPLARINA YAZARIMIZ DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Beslenme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Tarımdan Haber yazarı Prof. Dr. Nurettin Gülşen, Türkiye'de her doğan 4 buzağıdan birinin hastalıklarla mücadele edemeyip öldüğüne dikkat çekmişti. Gülşen, ABD ve Avrupa ülkelerinde bu kayıpların çok düşük olduğunu vurgulamıştı.