Tarımdan Haber, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından açıklanan çiğ sütün yağ ve protein değerlerine göre sınıflandırma çalışmasının detaylarına ulaştı. Bakanlığın üzerinde çalıştığı sınıflandırmayı Tarımdan Haber yazarı ve Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Gülşen, aylar önce 1 Nisan 2017’de kaleme aldığı ‘Aile tipi süt ineği işletmeleri ve süt analizlerinin önemi’ başlıklı yazısında dikkat çekmişti. Prof. Dr. Nurettin Gülşen’in çiğ süt fiyatlandırmasında yağ oranına göre sınıflandırmanın önemine işaret ederek, bu sınıflandırmanın aile tipi işletmelerin devamlılığını teşvik edeceğinin altını çizmişti. Gülşen’in çiğ sütün sınıflandırmasında yaptığı üç ayrı sınıflandırmanın Bakanlığın çalışmasıyla örtüşmesi dikkat çekti. 

Çiğ süt fiyatlandırmasında tek tip uygulama farklı tartışmaları gündeme getirirken üreticinin de mağduriyetine neden oluyordu. Tarım ve Orman Bakanlığı hem üreticinin mağduriyetini gidermek hem de kaliteli süt üretimini teşvik etmek için çiğ süt fiyatlandırmasında yağ ve proteine göre fiyatlandırma sistemine geçecek. 

Yeni fiyatlandırma sistemine yönelik çalışmalar tamamlanırken, çiğ inek sütü, protein ve yağ değerlerine göre üç sınıfta değerlendirilecek Üç ayrı sınıflandırma iki dönem halinde yapılacak. Ekim-Mart ve Nisan-Eylül dönemlerinde belirlenen yağ ve protein değerlerine göre çiğ süt fiyatları açıklanacak. 

ÇİĞ SÜT PROTEİN VE YAĞ DEĞERLERİNE GÖRE FİYATLANDIRMA SINIFLANDIRMASI ŞU ŞEKİLDE OLACAK 

Tarım ve Orman Bakanlığının üzerinde çalıştığı ve son şekli verilen çalışmada, iki ayrı dönemde protein ve yağ değerlerine göre çiğ sütler şu şekilde sınıflandırılacak. 

A SINIFI SÜT BU DEĞERLERDE OLACAK 

Protein Değiri; Ekim-Mart döneminde 3.20 ve üzeri, Nisan Eylül döneminde 3.10 ve üzeri, Yağ Değeri ise Ekim-Mart döneminde 3.60 ve üzeri, Nisan-Eylül döneminde ise 3.50 ve üzeri olan sütler A Sınıfında değerlendirilerek en yüksek fiyat verilecek. 

EN DÜŞÜK FİYATTAN ALINACAK SÜT DEĞERLERİ 

Protein Değeri; Ekim-Mart ve Nisan-Eylül döneminde 2.8 ile 3 arasında olan, Yağ Değeri ise 3.4 ile 3.5 ve 3.40 ile 3.45 arasında olan sütler ise C sınıfı süte girecek ve en düşük fiyattan alınacak. 

HAKEM LABORATUVAR ŞARTI GETİRİLMELİ 

Çiğ sütün yağ ve proteine göre fiyatlandırılmasının sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi için bağımsız laboratuvar sonuçları önem taşıyor. Eğer bu yapılamazsa yine üreticinin dediği değil sanayicinin dediği olacak. Onun için üreticiler bu değerlerin belirlenmesinde hakem labarotuvar şartının da getirilmesini istiyor.

NURETTİN GÜLŞEN HOCAMIZ AYLAR ÖNCESİNDEN YAZMIŞTI 

Tarımdan Haber yazarı ve Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Gülşen, aylar öncesinden bu konunun önemine dikkat çeken bir yazı kaleme almıştı. Gülşen, 1 Nisan 2017’de kaleme aldığı ‘Aile tipi süt ineği işletmeleri ve süt analizlerinin önemi’ başlıklı yazısında şunları kaydetmişti: “Sütlerin fiyatlandırılmasında yüzde 3.5'ten düşük, yüzde 3.5-%3.8, yüzde 3.8'den yukarı yağ bulunması durumunda farklı fiyatlandırılmaya gidilmesi aile tipi işletmelerin devamlılığını teşvik edecektir” dedi. Gülşen’in çiğ sütün sınıflandırmasında yaptığı üç ayrı sınıflandırmanın Bakanlığın çalışmasıyla örtüşmesi dikkat çekti.  

SÖZ KONUSU YAZIYI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...