Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“300 koyun tanesi ortalama 1000 TL'den 300 bin TL etmektedir. Başka bir deyişle, 600 bin TL ipoteği olmayan ve bu ipoteği belgeleyemeyen 300 koyunu alamayacaktır. Kaldı ki, köyden kente göç edip sanayileşmenin yoğun olduğu yerleşim birimlerine çalışmaya giden bir üreticinin 600 bin TL'lik ipoteği nereden olsun?


Çiftçiye dağıtılacak koyunları biz tedarik edelim?


AKP'yi çok iyi tanıdığımız için akla şu soru ister istemez gelmektedir. Acaba 300 koyunu köyden kente göç eden bir kişiye aldırabilmek için 600 bin TL'lik ipotek zenginler tarafından gösterilip, işletmelere yine zenginler sahip olmasın? Ayrıca zenginler, alabilecekleri 300 koyunluk desteğin parası yanında yine çobanına cepten vereceği maaşı ve sigorta masraflarını da devlete ödetecek. Bilindiği gibi Tarım Bakanlığının çobanlar için yıllık ödemesi bulunmaktadır. Yine zenginler, bir yıllık yem desteği alarak doğan kuzular sayesinde sürülerine sürü katacaklardır.

Bu 300 koyunu yine 600 bin TL ipoteği olanın alması büyük bir haksızlık olacaktır. Hayvancılığı yıllarca yapıp ilçe ve şehirlere taşınan milyonlarca üretici bulunmaktadır. Bu işi bilen vatandaşlar köylerine dönerek ya da kiraladıkları küçük arazilerde bu işi çok güzel yapabilir. İpotek miktarını kaldırarak gerçekten üretici ve köyüne dönmek isteyenlere bu proje uygulanırsa hem istihdam sağlanır hem de ithal ettiğimiz ve temel gıdamız olan eti ülkemizde üreterek milli gelirimizi artırabiliriz."

TARIMDANHABER