Tekirdağ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin 3'üncü Genel Kurulu için Süleymanpaşa'da toplantı düzenlendi. Kongre katılarak, Divan Başkanlığına seçilen TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, konuşmasında birliğin yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

BAKAN PAKDEMİRLİ TARİHLERİ AÇIKLAYACAK

Üreticiye çoban ve sürü büyütme desteği müjdesiÇelik yaptığı açıklamada, "Bütün arkadaşlarımız, çoban desteklerinin ne zaman ödeneceği beklentisi içerisindeler. Bir de sürü büyütme desteği var malumunuz. Onu da yetiştiricilerimiz bekliyor. Bunun ilk müjdesini 15 gün içerisinde her iki ödemenin yapılacağının müjdesini sizde buradan vereyim. Daha detaylı rakamları Sayın Bakanımız Bekir Pakdemirli'nin en kısa sürede açıklamasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanımız, nüfus başına bir küçükbaş olacak şekilde planlama yapılması talimatı verdi. Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli'de bu talimatlar doğrultusunda desteklemelere ilave kalemler ekleyerek, bize ilave destekler verdi. Bunun bir tanesi de sürü büyütme desteğidir. Bizde Tekirdağ'dan startı veriyoruz. Hedefimiz 90 milyon koyun diyoruz. Biz üretimi artırmalıyız. Pandemiden dolayı gıdanın ne kadar değerli olduğunu anladık” ifadelerini kullandı.

HİBELERİN VERGİSİ OLMAZ

Çelik açıklamasının devamında, son 3 yılda ziraat odalarının üye sayısı yarı yarıya düştüğünü de ifade ederek, "Bunun sebebi sizin tembelliğiniz değildir. Zorunlu Tarım BAĞ-KUR'udur. Siz ziraat odasına giderken, çiftçi belgesi alıyorsunuz. Otomatik tarım BAĞ-KUR'lusu oluyorsunuz. Bu durum çiftçinin belini böküyor. Primler yüksek olduğu içinde o primleri de ödeyemediğiniz içinde siz tarımdan el çekiyorsunuz. Biz Tekirdağ'dan sayın TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a sesleniyoruz. Bu tarım BAĞ-KUR'unu zorunlu olmaktan çıkarın. İsteğe bağlı hale getirilsin. Tarım BAĞ-KUR primleri de çiftçilerin ödeyeceği şekilde olsun. Kesinti neden yapılıyor biliyor musunuz? Herkes diyor ki birlikler bunu aldı şunu aldı. Arkadaşlar sizin aldığını bu ikinci desteklemesinde yüzde 2 stopaj vergisi alınıyor. Sizin tarım üretimde bankalardan yüzde 4 stopaj vergisi alınıyor. Biz TBMM'ye hükümetimize sesleniyoruz. Bu bir gelir değildir biz bunun stopajını veriyoruz. Bu gerçekten de yasalar ve kanunlara aykırı bir davranış. Dolayısıyla bu bir hibedir. Sosyal devlet olma anlayışı çerçevesinde sizlere verilen bir hibenin vergisi olmaz. Bu vergilerin ivedilikle kaldırılmasını basın aracığı ile sesimizi duyurarak, talep ediyoruz" diye konuştu.Kırmızı et konusuna da değinen Çelik, "Kırmızı et üretiminde de TÜİK verilerine göre küçükbaştaki pay yüzde 10-11 gösteriliyor. Bizim kırmızı ette küçükbaştaki üretim yüzde 22'nin üzerinde. Bizim hedefimiz bunu yüzde 25'lre çıkarmaktır" şeklinde konuştu.