Çelik, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası'nın Atatürk Kültür Parkı'nda düzenlediği "Ekonomiye Can Verenler" ödül töreninde, süt üreticilerine verilecek destek konusunda bilgi verdi.

"Ürünlerde fiyat istikrarı sağlanacak"

Çelik, hayvan yetiştiricilerine yönelik buzağı desteğini 4 aylıkken vereceklerini ve gerekirse desteği iki katına çıkararak buzağı ölümlerinin önüne geçmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, yem ve gübrede KDV'nin indirilmesiyle süreci takibe aldıklarını ve gerekirse çiftçileri bu konuda destekleyeceklerini kaydetti.

Havza bazlı üretime geçişle ilgili tespitler yapıldığına da değinen Çelik, "Türkiye'de suyunuzun durumu ne? Hangi ürünle hangi toprağı buluşturmalıyız? Bunları Orman ve Su İşleri Bakanlığımızla gerçekleştirdiğimiz projeyle masaya yatırıyoruz. Neyin nerede ne zaman ekileceğinin öncülüğünü yapacağız. Havza bazlı üretime geçişle ürünlerde fiyat istikrarı da sağlanacak. Böylece çiftçi emeğinin karşılığını alacak" diye konuştu.

"İç tüketimde azalma var"

Süt üreticisini desteklemek için yeni kararlar aldıklarına işaret ede Çelik, şöyle konuştu:

"Süt arzımız 18,5 milyon ton. Sütün artması hayvan gelişiminin sağlıklı olduğunu gösteriyor. Sütün arzına baktığımız zaman geçen yılın aynı dönemine göre 225 bin ton süt sanayimize daha fazla gitmiş. Ayrıca önümüzdeki dönem laktasyon dönemi olduğu için süt üretimi daha da artacak. Böylece önümüzdeki 3-5 ay süt üretiminin daha arttığı döneme gireceğimize göre, arz da bir sorun olmadığına göre, talebe odaklanmamız lazım. İç tüketimde azalma var. Çevremiz savaş ortamı ve bundan dolayı ihracatta yüzde 23'lük bir daralma var. Ayrıca süt tozu ihracatında yüzde 80'lik düşüş var. Madem arzla ilgili bir sorun yok o halde taleple ilgili bir düzenlemenin gerçekleşmesi gerekiyor."

"Çiğ süt için süt üreticisini destekleme kararı"

Çelik, tüm bu değerlendirmeden sonra birkaç hususta adım atmayı kararlaştırdıklarını, bunu burada açıklamayı uygun bulduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Biz istiyoruz ki Türk yoğurdu, peyniri dünya pazarlarındaki yerini alsın, dünya markaları arasına bizim ürünlerimiz girsin. Sanayimizin rekabet gücünü arttırmak için biz çiğ süt için süt üreticisini destekleme kararını ilk kez alıyoruz. Sanayicimizin rekabet gücünü artırmak adına çiğ süt için üreticimize destek vereceğiz. Böylece sanayicimize, dünyadaki pazarlarda bizim süt ve süt ürünlerimizin bulunmasını, yalnızca Türk markaları değil, dünya markaları arasına girmesi konusunda önemli bir adım atmış oluyoruz."

Destekler konusunda aldıkları kararlara dikkati çeken Çelik, şu bilgileri verdi:

"Yağsız süt tozu ihracatının süreklilik kazanması gerekiyor. Burada inişli çıkışlı bir durum var. Bunu gerçekleştirebilmek için arz fazlası sütün alınıp süt tozuna dönüştürülmesini sağlayacağız. Artık üreticimiz 'Sütüm ne olacak?' kaygısı içinde olmasın. Bu arz fazlasını süt tozuna dönüştürme konusundaki çalışmaları hemen başlatıyoruz. Okullarla ilgili sütle ilgili programlar aynen devam edecek. Bildiğiniz gibi 1 Ocak 2016'dan itibaren çiğ süt satımının sözleşmeli usulde yapılmasını artık zorunlu hale getirdik. Bu çerçevede arz garantisi var sanayici için artık alacağı süt belli. Süt ihtiyacının karşılanmaması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Üretici de pazar sorunu yaşamayacak çünkü bununla ilgili sözleşmeli döneme geçtik."

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da vazgeçilmez tek sektörün tarım ve hayvancılık olduğunu belirtti.

Törene, Bursa Valisi Münir Karaloğlu da katıldı.